Sunday, August 12, 2012

Nuorisotakuu on yhteinen asia

SDP asetti yhdeksi hallituskauden tavoitteekseen nuorisotyöttömyyden torjunnan. Vuodenvaihteessa voimaantuleva nuorisotakuu on vastaus tähän tavoitteeseen. Tällä takuulla jokaiselle alle 25-vuotiaalle työttömälle tai alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle taataan työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikka viimeistään kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen.

Salossa SDP:n valtuustoryhmä teki toukokuussa aloitteen perustaa kaupunkiin laajapohjainen työryhmä, jonka tehtävänä olisi huolehtia nuorisotakuun toteutumisesta kaupungissamme. Työryhmään tulisi nimetä niin työvoimahallinnon, koulutuksenjärjestäjien, nuorten, sosiaalitoimen kuin nuorisotoimenkin edustajat.
Aloite on valmistelussa sosiaali- ja terveystoimessa.

Toivon, että aloite saadaan pikaiseen käsittelyyn ja myönteiseen esitykseen, sillä meillä on aikaa valmistautua enää vajaat viisi kuukautta. Olen huolestuneena kuunnellut mielipiteitä siitä, ettei työryhmää tarvita. Kyllä tarvitaan, nuorisotakuu ei hoida itse itseään, vaan se vaatii myös panostuksia.

Salon Seudun Koulutuskuntayhtymä on toiminut ansiokkaasti nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi jo vuosia ottamalla opiskelijoita aloituspaikkoja enemmän. Kaikille perinteinen koulu ei kuitenkaan sovi ja väärälle alalle joutuminen saattaa johtaa keskeyttämisiin. Tämän vuoksi meidän on tarjottava myös vaihtoehtoja.

Vaihtoehtona perinteiselle koululle ovat oppisopimuskoulutus sekä työpajatoiminta. Oppisopimuskoulutuksen haaste on eittämättä tämän hetken yleisessä taloustilanteessa ja yritykset saattavat olla haluttomia aloittamaan uusia oppisopimuskoulutuksia. Toivottavasti rohkeutta kuitenkin löytyy.

Työpajatoimintaa pyörittää Salossa tällä hetkellä Salon kaupunki. Pajalle on jo pitkään ollut enemmän tulijoita kuin paikkoja löytyy. Siksi olisikin tärkeää löytää mahdollisuuksia työpajatoiminnan laajentamiseksi. Työpajatoiminnan laajennusmahdollisuuksia kolmannelle sektorille tai muulle toimijalle tulisi tarkastella. Työpajoille on mahdollista saada myös ulkopuolista rahoitusta.

Pidän erittäin tärkeänä, että Salon kaupungissa tartutaan rivakasti kiinni nuorten työttömyyteen ja tehdään laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Meillä ei ole varaa yhteenkään kadotettuun nuoreen.

Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 12.8.2012

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home