Wednesday, July 18, 2012

Kesäloman aamukahvikirjoitus

Kaupunginvaltuutettu Ismo Saari(kesk.) kirjoittaa päivän Salon Seudun Sanomissa siitä, miten Salon kaupungin tulisi talouttaan tasapainottaa. Ei lomautuksilla, ei palveluverkkoa supistamalla, vaan leikkaamalla henkilökohtaista palkanlisää sekä tarttumalla kiinni organisaatioon. Bingo.

En voisi olla Saaren kanssa enempää samaa mieltä siitä, että lomautukset ovat väärä keino hakea säästöjä. Lomautukset ovat vähän kuin housuihin pissaamista talvipakkasella - lämmittää ehkä hetken, mutta kohta on entistä kylmempi. Lomautuksiin ajauduttiin pakon sanelemana, kun muista keinoista ei löydetty sopua työntekijäjärjestöjen kanssa. Vallitsevassa tilanteessa päätös oli oikea. Ei toivottu, mutta välttämätön. Hallituksella ei ollut enää käytettävänä muuta korttia.

Luottamushenkilöjohto on lähtenyt koko ajan siitä, että säästöt tulisi hakea vapaaehtoisin toimin. Oma ryhmämme on käsitellyt asioita ensimmäisen kerran tammikuussa ja ollut koko ajan samaa mieltä. Tämä tie nousi kuitenkin pystyyn. Kuten Saari varmaan tietää, henkilökohtaista palkanlisää ei voida työnantajan yksipuolisella päätöksellä leikata. Leikkaukseen vaaditaan sopimusratkaisu, jota ei saavutettu.

Yhtä kaikki Salon kaupungissa on tehty virheitä kuntaliitoksen jälkeen. Mm. palkkojen harmonisointi ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä. Olen useaan otteeseen sanonut, että kaupungissa tulee ottaa tarkasteluun myös harmonisoinnin yhteydessä luodut palkkakorit ja tehtäväkohtaiset palkat. Jos virheitä on tehty, ne pitää korjata. Pitkällä aikavälillä tehtäväkohtaisten palkkojen korjaaminen tuo säästöä, vaikkei se tällä hetkellä kenenkään palkkaukseen vaikutakaan.

Mitä tulee organisaation uudistamiseen, niin sekin on käynnissä. Uuden organisaatiorakenteen on määrä tulla päätettäväksi vielä tänä vuonna. Tuon uudistuksen näen  toimialojen välisiä rajoja madaltavana ja sitä kautta  päästään kiinni niihin kohtiin, joissa organisaatio on mahdollisesti ylimiehitetty. Olen hieman ihmeissäni, jos kaikki valtuutetut eivät tiedä organisaatiouudistuksen olevan käynnissä.

Lopuksi on pakko todeta, että kaupungin taloutta ei paikata hallintoa keventämällä. Se on keino muiden joukossa. Vaikka koko hallinto lakkautettaisiin, ei talous olisi tasapainossa. 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home