Tuesday, June 19, 2012

Valtuuston lyhyt oppimäärä

Minusta on vallan hienoa, että kaupunginvaltuustossa käytetään puheenvuoroja. En vain oikein ole vielä ymmärtänyt, miten saman puheenvuoron pystyy käyttämään sekä tilinpäätöksestä, maapoliittisesta ohjelmasta ja kuukausiraportista. Nyt sekin on nähty. Epäselväksi, kaiken muun lisäksi, jäi ainakin se, mitä Risto Siilasmaa oli Satopäälle vastannut.

Kaupungin tilinpäätös painui viime vuonna pakkaselle noin 20 miljoonaa. Se on viisi miljoonaa enemmän kuin talousarviossa. Luin tilinpäätöksen lukuja ja minulle tuli väistämättä olo, että budjetin toteutumisen seuraamisessa joku mättää ja pahasti. Esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntapuolella menojen ylityksiä oli monessa kohdin. Mitään tarkempaa selitystä ei näille annettu. Vaikkakin menot ylittyvät muutamalla tuhannella, tulisi niihin puuttua.

Itse ajattelisin, ettei budjetin ylitys tule yllätyksenä joulukuun viimeisenä päivänä, vaan on huomattavissa jo paljon ennen. Jos kesäkuussa huomataan, että toteuma ei vastaa suunniteltua, vaan on talousarvio ollaan ylittämässä, niin eikö silloin pitäisi tarttua toimeen ja laittaa hanat kiinni siellä, missä se on mahdollista? Lakisääteisyys tietysti määrää tahtia kosolti SoTen palveluissa, mutta onpa kaupungissa paljon sellaistakin, jota mikään laki ei määrää.

Onko todella niin, että budjettivastuulliset virkamiehet eivät tällaista seurantaa tee? Vai tehdäänkö, muttei välitetä? Helpompaa hakea vain lisämäärärahaa loppuvuodesta, kun on enää mahdoton kulupuoleen tarttua? Kyllä tämän hetken taloustilanne vaatii sen, että budjettia seurataan ja mahdollisiin epäkohtiin tartutaan.

Eilen saatiin kuulla myös saarnaa siitä, miten pienet ryhmät eivät ole mukana Yrityssalon hallinnossa. Toinen yleinen valituksen aihe on, etteivät pienet ryhmät saa tietoa, eikä heidän ajatuksiaan kuunnella. Monesti pieniltä ryhmiltä tulee kelpoja ajatuksia, mutta ihmettelen suuresti, ettei heillä ole edes halua etsiä ajatukselleen tukea. Asia heitetään ensimmäistä kertaa valtuuston pöntöstä ja sitten saadaan ihmetellä, kun kukaan ei tukenut.

He itse vaativat aina enemmän tietoa ja parempaa perehtymistä, mutta suurten ryhmien pitäisi hypätä kelkkaan ihan tuosta vain. Vink, vink: mikäli toivoo tukea omalle ajatukselleen, kannattaa se tuoda tiedoksi jo ennen kokousta, jotta siihen voidaan kunnolla perehtyä. Vai onko koko homman pointti sittenkin siinä, että halutaankin valittaa siitä, ettei kukaan kuuntele ja tue?


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home