Wednesday, June 27, 2012

Totuus Laurin koulusta? Ken tietää?

Salon Seudun Koulutuskuntayhtymän valtuusto päätti juuri tarjota Salon kaupungille 2 010 000€ Laurin koulun kiinteistöstä. En olisi hyväksynyt korotettua tarjoushintaa, jos tontti ei olisi kuntayhtymälle strategisesti hyvin tärkeä. Nyt saamme keskitettyä toiminnan kahdelle tontille ja saamme luopua useista vuokratiloista. Sain eräältä kaupunginhallituksen jäseneltä Facebookissa ohjeen toimia kuntayhtymässä Salon parhaaksi. Vastasin, että yhtymässä teen sellaisia päätöksiä, jotka palvelevat parhaiten yhtymän tavoitteita. Siksi tänään hyväksyin korotetun tarjouksen ja asiaan liittyvän kiireen.

Laurin kouluun liittyvä soutaminen on ollut kaikkea muuta kuin kypsää kauraa. Nyt tehty kauppa joudutaan nuijimaan kiireellä läpi. Itse asiassa niin kiireellä, että SSKKY:ssä pidettiin asian takia ylimääräinen valtuusto, vaikka edellinen oli vasta 20. toukokuuta. Tosiasiassa lopullisesta kaupasta päättää vasta syyskuussa kokoontuva Salon kaupunginvaltuusto, jolle jää tilanteessa leimasimen rooli. Asiat ovat silloin rullaanneet jo pisteeseen, josta on vaikea enää palata.

Koko kiire johtuu kaupungin venkoilusta asian kanssa. Vielä lopputalvesta/alkukeväästä koulussa ei tunnustettu olevan mitään ongelmia. Sen sijaan, että ongelmat olisi tunnustettu, leimattiin ne hysteriaksi. Kun sitten koulun rehtori teki parhaansa rauhoittaakseen vanhempia ja jakaessaan tietoa, tulikin hänestä hysterian levittäjä.

Koulun sulkemisen jälkeen ongelmat tunnustettiin, mutta vain kosteusvaurioiksi, joista selvitään pienellä pintaremontilla. Homekoirien käytyä myönnettiin, että ehkä jotain vakavampaakin on. Palkattiin konsultti selvittämään asiaa. Konsultti selvitti ja teki toimenpide-ehdotuksen, jolle haettiin 14.5.2012 kaupunginhallitukselta päätöstä hakea 500 000 euron lisämäärärahaa kaupunginvaltuustolta. Tällä rahalla oli siis tarkoitus korjata koulun molemmat rakennukset.

Tällä hetkellä optimistisinkin ajatus on, että alakoulun korjaaminen maksaisi ainakin 1,5 miljoonaa euroa, eikä silloinkaan ole takeita siitä, että rakennus tulisi kuntoon. Tuo puolen miljoonan ehdotettu määräraha tulee kulumaan jo pelkän yläkoulun ongelmien poistamiseen. Kaupungin palkkaama konsultti olisi vain piilottanut ongelmat. 

14.5 hallitus ei kuitenkaan asiaa hyväksynyt, vaan palautti sen uudelleenvalmisteluun ja vaati myös väistötilojen kartoittamista. Käsittämättömän asiasta tekee se, että tuolloin hallitukselle vakuuteltiin, että tilat ovat kunnossa 13.8 koulujen alkaessa ja korjaustoimenpiteet ovat riittävät. Kun kysyin, onko väistötiloja suunniteltu, vastaus oli kielteinen. Luojalle kiitos, että hallitus tuolloin oli hereillä.

Pian hallituksen käsittelyn jälkeen alkoi keskustelu siitä, että kiinteistö myytäisiin SSKKY:lle. Kuntayhtymä pystyy kiinteistökaupan yhteydessä tarjoamaan kaupungille väistötilat, johon saadaan sijoitettua suurin osa Laurin oppilaista. Tilojen vuokraukseen sisältyi kuitenkin ehto, että kauppa Laurin kiinteistöstä on tuolloin toteuduttava. Huolimatta siitä, että kauppa ei ollut millään muotoa valmis, päätti Salon kaupunginhallitus 28.5 vuokrata Salorankadun tilat kuntayhtymältä. Myös oppilaiden vanhemmille tiedotettiin, että koulu alkaa elokuussa väistötiloissa, joista yksi on Salorankadun tiloissa.

Kuntayhtymässä hallitus päätti virallisesti tilojen vuokraamisesta vasta 19.6 kokouksessaan ja tuolloinkin päätös oli ehdollinen siihen, kunnes kauppa Laurin koulusta varmistuu. Eli edelleen, jos Salon kaupunginvaltuusto syyskuussa päättää olla myymättä kiinteistöä, joutuvat oppilaat kadulle ja kaupunki korvausvelvolliseksi kaikesta tehdystä korjaustyöstä jne.

Salon kaupunginhallitus pelasi maanantaina venäläistä rulettia, kun se ei hyväksynyt ensimmäistä ostotarjousta. Jos yhtymävaltuusto ei olisi korottanut tarjouksen hintaa, ei kaupungilla olisi ollut väistötiloja elokuuksi. Hallituksen onneksi yhtymävaltuusto korotti hintaa n. 370 000 euroa, joten kauppa syntynee. Virallinen päätös asiasta tehdään vasta ensi maanantaina.

En tiedä, miksi asiasta on kaupungin puolella vitkasteltu, kierrelty ja kaarreltu sekä selitelty. Yli saappaan varren syvyinen vesilätäkkö sanottiin kuuluvaksi rakennuksen alle. Vesi oli kuulemma ollut siellä jo viime saneerauksen aikaan. Paljon aikaa ja pahaa mieltä olisi säästetty, jos tosiasiat olisi tunnustettu. Alarakennus on purkukunnossa, eikä missään määrin kelvollinen koulutilaksi.

Kaiken sen tiedon, jota olen Laurin koulun todellisesta tilasta saanut, olen saanut koulutuskuntayhtymästä. Siitä iso kiitos sinne viranhaltijoille. Kaupungissa ongelmia tunnutaan edelleen vähättelevän, vaikka nyt ollaan kauppaan kypsyttykin.

Melkoinen soppa. Saammekohan koskaan tietää lopullista totuutta aiheen kanssa?



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home