Wednesday, June 20, 2012

Sunnuntaikahville

Salon tekninen lautakunta päätti eilen äänestyksen jälkeen laajentaa torin aukioloa. Yrittäjillä on nyt mahdollisuus olla paikkalla kesäisin myöhempään sekä myös sunnuntaisin. Asiaa käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus. Sunnuntaiaukioloa on myös joidenkin yrittäjien puolelta kannatettu ja sinällään minulla ei ole mitään aukioloaikojen laajentamista vastaan.

Aukioloaikojen laajentaminen ei kuitenkaan saa johtaa kaupungin kustannusten nousuun. Nyt tehdyllä päätöksellä siivouksen hoitavat yrittäjät itse, joten toistaiseksi päätös ei ole johtamassa nouseviin kuluihin. Mikäli sunnuntai tulisi hyväksi ja vilkkaaksi kauppapäiväksi, voi tämä johtaa tilanteen muuttumiseen. Kaupungille syntyvät lisäkulut tulee tällöin periä paikkavuokrien muodossa. Niin kauan kuin tilanne kaupungin kassan osalta on tasapainossa, minun puolestani tori voi olla auki.

Toinen asia on sitten se, löytävätkö asiakaat torille vielä ilta-aikaan. Olen jonkin verran seurannut Salon iltaelämää ja voin todeta, että viikonloppuja ja iltatoria lukuun ottamatta melkoisen kuollut kaupunkikeskustamme on.

Rakkaassa naamakirjassa käytiin asiasta eilen vilkasta keskustelua. Muutamaa argumenttia en kyllä ollenkaan ymmärtänyt liittyväksi torikahviloiden aukioloihin. Muuan keskustelija väitti, että tällä päätöksellä SDP ei ole enää vähempiosaisten*, vanhusten ja vammaisten puolella, koska tori on helppokulkuinen, niin sen pitäisi olla auki enemmän. Toki tori on sitä, mutta ensin sinne pitää huonosti liikkuvankin päästä. Kaikki eivät asu torin laidalla. Kaikki eivät omista autoa ja palveluliikennekin toimii vain kerran viikossa.

Kuukauden peruspäivärahalla ei montaa kahvikupillista, jos yhtään, kahviloissa ole varaa ostaa, kun pitäisi elääkin vielä. Itselle näin työttömänä tori on harvinaista herkkua pari kertaa kesässä. Ja silloin löydän sinne varmaan tieni ennen iltayhdeksää. Muitakin paikkoja sosiaalisten kontaktien luomiseen on.

Tori on Salon sydän, eikä minulla ole mitään sen kehittämistä vastaan. Meidän on nyt vain oltava luomatta suuria paineita siihen suuntaan, että odotamme yrittäjien olevan paikalla aamusta myöhäiseen iltaan seitsemänä päivänä viikossa. Kun nyt jalosti moni on sanonut, että on yrittäjien asia päättää aukioloistaan, niin eihän aloiteta tekstaripalsatalla valittamista, jos kahvio joskus onkin kiinni tai emme saakaan torilta tomaatteja. Eihän?

* hänen mukaansa ne, joilla ei ole kesämökkiä, terassia, pihaa tai parveketta.



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home