Tuesday, June 12, 2012

Luottamusta ja puutetta

Salon talousjohtaja Seppo Juntti on kutsuttu mukaan Uudenkaupungin kaupunginjohtaja mittelöihin. Seppo on myös nimensä käyttöön antanut. Salon talousjohtaja on asiatunteva ja mies paikallaan, joten kaupunkimme kannalta hänen mahdollinen lähtönsä on surullista. Sepolle tietysti itselleen loistava tilaisuus. Vastausta odotellessa.

Myös muita johtoryhmän jäseniä on lähetellyt hakupapereita erinäisiin tehtäviin matkan varrella. Eräiden tahojen mukaan tämän hakemisen perimmäinen syy on kaupunginhallituksessa ja luottamuspulassa virkamiehiin. Jos hallitus haluaa ottaa itselleen käsittelyyn asioita tai päättää olla delegoimatta valtaansa, ei ole kyse luottamuspulasta, vaan hallituksen omasta tahdosta pitää naruja käsissään. Mielestäni demokratiassa päätöksiä kuuluu ja pitää tehdä hallituksessa, lautakunnissa ja valtuustossa. Mikä se sellainen demokratia on, jossa kaikki valta on virkakoneistossa?

Tilanteessa, jossa on tehtävä vaikeita ratkaisuja, kantavat lopullisen vastuun aina vaaleilla valitut päättäjät. Tämä kuuluu pelin henkeen. Luottamus mitataan neljän vuoden välein vaaleissa. Ei siinä auta selitellä, että viranhaltija on asian päättänyt, vaan kantaa oma osansa vastuusta. Loppuviimein kaupunginvaltuusto on se, joka on oman valtansa jakanut eri tahoille.

On tietysti selvää, että raja operatiivisen ja strategisen johtamisen välillä on oltava. Luottamuhenkilön tehtävä ei ole toimia työnjohtajana, mutta on aiheellista kysyä, onko kaikki kivet käännetty ja asioita katsottu monista näkökohdista. Ei ole enää varaa elää niin kuin ennen.

Ei minulla ainakaan ole mitään luottamuspulaa ylimpään johtoon. Viimeisten kuukausien aikana tilanne on jopa parantunut entisestään. Vaikka olenkin kyselen, pyydän lisätietoa ja haastan, luotan kuitenkin siihen, että virkamiehet antavat oikeaa tietoa, ajantasaista tietoa ja ovat vilpittömiä. Mikäli jää valheesta kiinni, asia on toinen.

Kaupunginjohtajalle tilanne on varmasti kaikkein vaikein. Räntää sataa, vaikka vain suunsa aukaisee. Mielestäni kaupunginjohtaja ja koko johtoryhmä on selvinnyt epäkiitollisesta tilanteesta hyvin ja varmasti tehnyt parhaansa. Tämä tilanne on uusi kaikille meille. Jotkut ovat eläneet Salon kaupungin luottamushenkilönä jo 90-luvun laman, mutta heidänkin mukaansa tilanne on nyt paljon vaikeampi. Nokian kaltaista nousijaa ei ole näköpiirissä. Kyllä tästäkin selvitään, mutta vain yhteen hiileen puhaltamalla.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home