Tuesday, May 15, 2012

Yhteinen savotta

Totean nyt alkuun, että kaupunginhallitukselle tuotavat esitykset mm. rekrytointiluvista aiheuttavat päättäjille jakomielitautisen olon, koska rahojen sanotaan löytyvän budjetista, vaikka valtuusto tulee ensi viikolla avaamaan budjetin, josta joudutaan tekemään miljoonien henkilöstöleikkaukset. Salon kaupunginhallitus istui eilen kohtalaisen rupeaman ja päätti yksimielisesti, keskusteluiden jälkeen, pitkän listan asioita. Nostan esiin muutaman.

Liikuntapalveluille myönnettiin rekrytointilupa tuntiohjaajien palkkaamista varten. Luvan myöntämättä jättäminen olisi tarkoittanut sitä, että ryhmät olisivat loppuneet lähes kokonaan ja sitä myötä myös toiminnasta saatavat tulot. Ryhmäliikunta on kaupungissa yksi niitä harvoja, joissa osa ryhmistä tuottaa enemmän kuin ne kaupungille maksavat.

Nuorisotoimintaan ei rekrytointilupaa myönnetty. Sen sijaan päätökseen kirjattiin, että nuorisotilat tulee pitää auki maantieteellisesti kattavasti olemassa olevan henkilöstön voimin, tarvittaessa aukioloaikoja supistamalla ei toimipisteitä sulkemalla. Vapaaehtoisia mm. kolmannelta sektorilta voidaan käyttää apuna valvonnassa, jotta tilat saadaan pidettyä auki enemmän.

Nuorisotilojen aukioloaikoja käsittelevässä valmistelussa silmiinpistävää oli asian valmistelu, joka oli hyvin yksioikoinen. Joko kaupunginhallitus antaa rekrytointiluvan tai suurin osa tiloista suljetaan. Eihän se näin voi mennä! Miksi työntekijät eivät voi tänään olla täällä ja huomenna toisaalla? Valmistelussa oli todellakin menty siitä, mistä aita on matalin ja tie yksinkertaisin. Lappu luukulle ja sassiin.

Kaupungin rahatilanne antaa nyt aidon mahdollisuuden miettiä asioita uudella tavalla. Luovuuden pahin vihollinen on tehdä kaikki kuten aina ennekin. Toivoisin myös valmistelussa mietittävän asioita useasta kulmasta.

Laurin koulun remontti oli myös kaupunginhallituksen esityslistalla. Asia lähti uuteen valmisteluun, koska hankkeen kokonaiskustannusarviosta ei ollut varmuutta. Koulun korjaamisessa ei nyt pidä hötkyillä, sillä asia on pantava kerralla kuntoon. Meillä ei ole varaa enää yhteenkään sairastuneeseen lapseen tai opettajaan, meillä ei  ole varaa tehdä korjausta korjauksen päälle.

Viimeisenä todettakoon, että hallitus jätti hankkimatta kolme ostopalveluna hankittavaa joukkoliikennereittiä. Vuositasolla noiden reittien kustannus olisi ollut n.150 000€. Ottaen huomioon matkustajamäärät, taloustilanteen ja sen, että Nokialta on vähennetty tuhat työpaikkaa tämän kevään aikana, ei ole perusteltua jatkaa vuorojen hankintaa. Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyssä Meriniityn työmatkaliikenne on korkealla sijalla, mutta tässä talouskurimuksessa on sitäkin tarkasteltava kriittisesti.

Yksi asia on tullut päivänselväksi. Vapaaehtoisesti eivät viranhaltijat esitä yhtään säästöjä. Onneksi poliittiset ryhmät ovat kaikki heränneet omaan ohjausvastuuseensa.

ps. Opin eilen, että JHL ja Jyty voivat sopia henkilöstöön kohdistuvista säästötoimista myös paikallisesti. Se, onko siihen luottamusmiehillä halua ja tahtoa, onkin sitten eri asia.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home