Saturday, May 05, 2012

Naarastiikerin vastaisku

Salon kaupunginhallitus käsittelee maanantaina yt-neuvottelujen aloittamista kaupungissa. Neuvottelut koskisivat koko henkilöstöä. Tämäkös on nyt riemastuttanut plm Leppäsen oksentamaan pahaa oloaan nimenomaan sosialidemokraatteihin päin. Täyslaidallisen ovat jo aiemmin saaneet Eija Seppälä, Simo Vesa ja nyt viime aikoina Jorma Elovaara ja Katja Taimela. Koska ryhmämme puheenjohtajana olen kuin naarastiikeri, otan ryhmämme jäseniin kohdistuvat hyökkäykset kollektiivisesti koko ryhmän haukkumiseksi. Ja on minun tehtäväni hyökätä takaisin.

Valtuuston puheenjohtaja Taimela otti torstaina Salon Seudun Sanomissa esiin, että toivoisi henkilöstöjärjestöjen neuvottelevan muista keinoista, jotta lomautuksilta ja mahdollisilta irtisanomisilta vältyttäisiin. Leppänen on tietysti sitä mieltä, että kyse on pelkästä politiikasta ja huolimatta lievempien toimien sopimisesta lomautuksia ja irtisanomisia tulisi. Olen eri mieltä. SDP:n ryhmä on omassa kannassaan ollut ensisijaisesti muiden toimien kannalla.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat, hallituksen ja valtuuston puheenjohtajistot sekä kaupungin johtoryhmä kokoontuivat tämän vuoden ensimmäiseen palaveriinsa tammikuussa. Jo tuolloin henkilöstöjärjestöt olivat naulanneet kiinni kantansa, ettei mistään neuvotella. Muistan edelleen JHL:n pääluottamusmiehen käyttämän puheenvuoron, jonka pääviesti kiteytyy: "lomauttakaa".

Valtuustoryhmien, sosialidemokraatit mukaanluettuina, oli lähdettävä muovaamaan omaa politiikkaansa tilanteessa, jossa henkilöstöjärjestöt olivat naulanneet kantansa, vaikka henkilöstössä lievempiin menettelyihin valmiutta olisikin. Tämän olen kuullut usealta kaupungin palveluksessa olevalta henkilöltä. En ymmärrä, miten Leppänen kuvittelee palvelupisteiden karsimisen tuovan säästöä, mikäli niihin liittyvät henkilöstökulut jäävät olemaan kunnan budjettiin.

Sekä päättäjät että kuntalaiset ovat heränneet huomaamaan, että leikkauksia on pakko tehdä. Leppänen sen sijaan on edelleen sitä mieltä, että tilanteestä selvitään verojen, taksojen ja omaavastuiden nostolla sekä velkaa lisäämällä. Taitaa nukkua vielä talviuntaan. Nyt käydään arvokeskustelua siitä, miten leikkaukset kohdentuvat ja hyvä niin. En ole tyhmä ja tiedän, että henkilöstösäästöt tulevat vaikuttamaan palveluihin, mutta on myös paikkoja, joissa on tehostamisen varaa. Olkoon lillukanvarsi, mutta mm. sähköisten palveluiden kehittämisessä kaupunki on ihan lasten kengissä.

Leppänen hyppäsi sivuun kuntapolitiikasta jotakuinkin vuosi sitten. Jäädessään sivuun hän ja monet muut varmaan odottivat, että sosialidemokraattinen ryhmä kaatuu ja uppoaa. Kun sitten niin ei käynytkään, ollaankin ihmeissään. Viime aikoina on tullut selväksi, että hänen mielestään demariryhmää ei osaa johtaa kukaan muu ja teemme aivan vääränlaista politiikkaa. Yllätys tuleekin siinä, että ryhmän henki on tänä päivänä parempi kuin vuosi sitten. Ryhmästä on tullut keskustelevampi ja vaikeat ajat ovat hitsanneet sen jäsenet tiiviimmin yhteen. Myös toiminnasta tullut palaute on ollut pääosin positiivista.

Vaikka minä tulenkin hyvin toimeen kollegojen Lehti ja Punta kanssa, on kohtalaisen koomista edes Leppäsen väittää, että tekisimme sopimuksia likaisen työn hoitamisesta. Sekä Timoon että Juhaan välit ovat keskustelevat ja asialliset ja voin sanoa, että todella pyrimme löytämään yhteistä linjaa ja tahtoa laittaa kaupungin talous kuntoon. Kukin meistä painii samojen haasteiden kanssa. Puskista on helppo huudella.

Istuva valtuusto ei voi jättää vaikeita päätöksiä seuraavan valtuuston harteille. Vastuuta on kannettava nyt. Suuriin vaalilupauksiin tuskin on kenelläkään varaa. Se joka paljon lupaa valehtelee. Vallitsevasta taloustilanteesta ei selvitä pelkillä tulojen lisäyksillä, vaan myös menopuoleen on puututtava. Oma mielipiteeni on, että syksyn kuntavaaleissa vastuullisuus ajaa populismin ohi.



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home