Saturday, May 12, 2012

Jälkipeliä

Torstain ja perjantain aikana Salon kaupunginvaltuusto kokoontui kaksipäiväiseen seminaariin. Aiheena oli vuoden 2013 talousarvio ja siihen liityvät leikkaustoimet.

Kukin ryhmä teki omissa esityksissään reilun kuuden miljoonan euron leikkaukset. Siitä, mistä tuo summa koostuu, neuvotellaan edelleen. Osassa asioita pääsimme yksimielisyyteen ja mm. koulukuljetusoikeus ja lasten iltapäivätoiminta säilyvät kaupungissa edelleen ennallaan. 15 miljoonan säästötavoitteesta loppuosa pitäisi löytyä henkilöstösäästöistä. Henkilöstösäästöistä haettava summa on suuri ja on väistämätöntä, että asia ei vaikuttaisi ainakin jollain tasolla palveluihin.

Seminaari oli koko tämän valtuustokauden paras. Yksikään muu seminaari ei ole ollut hengeltään yhtä hyvä, eikä myöskään tulosta ole syntynyt samalla tavalla. Uskon vaikean taloustilanteen avanneen päättäjien silmät siihen, että yhteistyötä yli puoluerajojen ja vanhoja kuntarajoja noudattamatta tarvitaan nyt.

Seminaarin ohjelmaan oli varattu kaksi ja puoli tuntia ryhmätöille, joita teimme poliittisissa ryhmissä. Pisteet tästä järjestäjille, koska kerrankin aikaa oli riittävästi ja ryhmätöistä edes mahdollisuutta saada tulosta.Sekaryhmät eivät ole koskaan palvelleet tarkoitustaan. Ajallisesti ryhmätyöaika riitti, mikäli ryhmä oli jo aiemmin asioiden äärelle kokoontunut. SDP on jumpannut talousarvion kanssa jo hyvästikin aikaa.


Koska politiikassa helposti urautuu ajattelemaan vain omalla tavallaan, yritin keksi keinoa siihen, miten ryhmämme jäsenet saisivat myös uutta näkemystä. Yritin myös miettiä, miten oppisimme arvostamaan sitä henkeä, joka ryhmässämme tällä hetkellä on. Lopputuloksena tästä pohdinnasta demareiden ryhmäkokouksessa otimme puolituntisen aikaa leikille ja naurulle. Politiikka on aina välillä turhan vakavaa. 


Ryhmäkokouksen aluksi jokainen ryhmän jäsen sai käteensä lapun, jossa oli hänen uusi identiteettinsä. Tarkoituksena oli ottaa kantaa talousarvioon tuon uuden identiteetin kautta. Koska identiteeteissä oli sekalainen seurakunta eri puolueiden ja virkamiesjohdon edustajia, ei mihinkään lopputulokseen päästy. Arvostan todella sitä heittäytymistä, joka ryhmän jäsenistä oli nähtävissä tuossa kokouksessa. Kaikki todella yrittivät parhaansa uudessa roolissaan ja nauru, joka tilanteen koomisuudesta, roolien ja näyttelijän ristiriidasta, kumpusi oli aitoa.

Puolen tunnin rupeaman jälkeen omaan rooliin palaaminen ja demariryhmänä talousarvioasioiden käsittely oli äärettömän tehokasta ja 'helppoa'. Vaikka päätökset ovat suuria, niin päästyään irrottautumaan hetkeksi tutustan ja turvallisesta, omaa kantaa oli helpompi rakentaa. Roolileikki vaatii luottamusta ryhmään ja hyvää yhteishenkeä. Jos ryhmähenki on kateissa, en usko tätä voitavan tehdä.


Lopuksi kopioin tähän Seppälän Eijan palautteen, joka lämmitti mieltäni suuresti:
"Demariryhmän puolesta kiitos ryhmyrille; olet tuonut paljon enemmän ryhmään kannustavuutta ja yhteistyömahdollisuutta kuin koskaan kukaan ennen .."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home