Friday, April 20, 2012

Organisaation vastaisku?

Kirjoitin taannoin Salon kaupunginhallituksen tekemästä rekrytointikieltopäätöksestä. Olen edelleen samaa mieltä kuin silloin, että päätös oli oikea.

Yksi pääluottamusmiehistä on viime päivinä kunnostaunut haukkumalla kaupungihallituksen päätöstä useassa kommentissaan Facebookissa. Face on siitä vänkä kaveri, että siellä tekee paitsi omia päivityksiään, myös kommentoi muita. Leppäsen mukaan kaupunginhallituksen päätös johtaa siihen, että koululaiset ja vanhukset jäävät ilman ruokaa.

Kaupungissa on jo pitkän aikaa rajoitettu sijaisten käyttöä. Jos rekrytointikielto aiheuttaa tällaisen reaktion pääluottamusmiehessä, luulen, ettei sijaisten käyttöä ole edes yritetty vähentää, kun ei kerran ole ollut ihan pakko. Nyt on pakko ja ruvetaan mutisemaan. Jos sijaisten käyttöä olisi vapaaehtoisesti yritetty riittävästi vähentää, olisiko koko kieltoa pakko ollut edes tehdä?

Onko kaupungissa edes mietitty, miten esim. sairauslomia voidaan vaikkapa liikuntapalveluissa hoitaa ilman sijaisia? Ollikkalan kuntosalin seinällä on kuulemani mukaan lappu, että sali joudutaan sulkemaan aikaisemmin, koska sijaisia ei saa palkata. Tähän on kyllä sanottava, että haloo! Ilmeisesti asioista vastaavat viranhaltijat ovat ryhtyneet kapinoimaan tällä tavalla, eikä asioita edes yritetä ratkoa.

Kaupunginhallituksen päätöksellä Salossa jatketaan rantauimakoulujen pitämistä ja siksi hallitus joutui maanantaina antamaan täyttölupia uimaopettajille kesän ajaksi. Itse olen sitä mieltä, että esimerkiksi koulunkäyntiavustajia lisäkouluttamalla uimaopettajan pätevyyteen säästyisimme tältäkin lisärekrytoinnilla. Kaupungin organisaatiossa tuntuu nyt olevan haluttomuutta katsoa asioita uudella tavalla.

Kuntaliitoksen aikana järjestelytoimikunta joutui luomaan organisaation, jossa jokaiselle entisen kunnan työntekijälle oli löydyttävä vastaava toimi/virka kuin hän liittyvässä kunnassakin hoiti. Tämä johti siihen, että Saloon muotoutui raskas organisaatio, johon on eksynyt luomalla luotuja tehtäviä. Osa niistä on jo ehtinyt ajan oloon poistua eläköitymisen tai muun siirtymisen myötä. Paljon on kuitenkin vielä organisaation kanssa painittavaa.

Salon kaupungin henkilöstöjärjestöt ovat ilmeisesti tuudittautuneet ajatukseen, etteivät kaupungin päättäjät ole kykeneviä tekemään minkäänlaisia päätöksiä henkilöstömenojen supistamiseksi. Kun jotain sitten ollaan tekemässä, kauhistutaan, rutistaan ja ryhdytään kapinaan. Globaali talouskriisi ei ole Salon kaupungin, ei sen asukkaiden tai työntekijöiden vika, mutta fakta on, että näihin pelastustalkoisiin osallistuvat aivan kaikki.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home