Monday, April 23, 2012

Edustuksellista demokratiaa

Salon kaupungissa kuohuu jälleen. Leikkausesitys toisensa jälkeen saa palstatilaa lehdessä ja tulipalo on syttynyt. Vihreät ja Perussuomalaiset ovat nyt ryhtyneet kulkemaan omia polkujaan ja julkaisseet listat kaupungin harkinnanvaraisista palveluista. Tosin nuo listat ovat epätäydet, koska sieltä puuttuvat mm. kaikki ohjattu liikuntatoiminta, uimahalli, jäähalli, museot jne. He kutsuvat niitä säästölistoiksi. En ymmärrä, mitä saavutetaan sillä, että julkisuudessa aletaan riepotella listaa, jossa on listattu mm. vanhuspalveluiden tukipalvelut, joista ei aivan varmana yksikään ryhmä ole nipistämässä rahaa pois.

Kolme suurta puoluetta he leimaavat salailun ja hyväveliverkostojen kannattajiksi. Voi hyvää päivää! Olemme poliittisten ryhmien kesken sopineet, että valmistelussa olevista asioista ei julkisuudessa puhuta. Nämä aukikirjoitetut listat osasta harkinnanvaraisia palveluita on tehty työkaluksi talousarvion laadinnassa. Kyllä asiat on budjetissa jo entuudestaankin mainittu. Uusimmassa budjettikirjassa jopa ihan yksikköhinnat palveluille.

Ensimmäiseksi totean, ettei yhtään poliittista linjausta asiasta ole vielä tehty. Toisekseen totean, että emme selviä tästä taloustilanteesta pelkästään palveluverkkoa tai harkinnanvaraisia palveluita tarkastelemalla. Tarvitsemme järeämpiä keinoja. Kolmenneksi on sanottava, että on melko lapsellista päättäjältä ajatella, että tämä kurimus ratkeaa pelkästään uimarantojen saunamaksuja ja uimahallin lippuhintoja korottamalla.

Talousarviota on ennen viime vuotta valmisteltu aina niin, että virkamiehet ovat tuoneet omat esityksensä lautakuntiin ja siitä ollaan lähdetty rakentamaan. Tällä hetkellä asioita valmistellaan enemmän luottamushenkilövetoisesti, mikä on lisännyt valmistelun avoimuutta. Vaihtoehto on tietysti palata entiseen, koska tähänkään ei olla tyytyväisiä.

Kuntalaisten kuuleminen on toki tärkeää, mutta on mahdotonta järjestää joka vuosi kansanäänestystä talousarviosta. Asetammeko siinä sitten vastakkain uimahallin ja jäähallin vaiko vanhainkodin ja päiväkodin? Meidät päättäjät on valittu vaaleilla tekemään päätöksiä Salon kaupungissa. Meidän tulee siihen vaikeinakin aikoina pystyä. Suomessa vallitseva edustuksellinen demokratia on tätä.

Toinen viime päivien uutinen on se, että luottamushenkilö- ja virkamiesjohto ovat erimielisiä siitä, miten talousarvion valmistelusta on sovittu. En näe tässä isoa johtamisongelmaa, vaan puhtaan väärinkäsityksen, joka varmasti saadaan ratkottua.

Sanottakoon vielä lopuksi, että Halikon kirjastoon liittyvä kirjoitukseni ei ollut hyökkäys kulttuurilautakuntaa, vaan asioiden valmistelutapaa vastaan. Ja olen edelleen sitä mieltä, että nyt pitää päättää vain ja ainoastaan vuoden 2012 lisätalousarviosta.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home