Monday, January 09, 2012

Ne roskat, ne roskat

Aivan aluksi on todettava, että tämä postaus ei ole kenenkään puolesta tai ketään vastaan. Toisekseen kirjoitan omia hajatuksiani. Kolmanneksi totean, että käytän kummankin postauksessa mainitun yrityksen palveluita, eikä minulla ole niistä mitään pahaa sanottavaa. Päinvastoin.

Viime aikoina, Tapani-myrskyn tuhojen lisäksi, on paikallislehdessä jälleen käsitelty useaan otteeseen jätteitä. Olen kummastunut, että aiheesta jatkuvasti riittää uutisoitavaa, sillä luulisi yritysten jo tykönään kaipaavan työrauhaa. Jatkuvat valitukset ja oikeustaistelut nielevät paitsi rahaa, varmasti myös ihmisten voimia.

Muutama fakta salolaisesta jätehuollosta:
1) Velvoite jätehuollon järjestämiseen tulee laista. Salon kaupunkin on yhteistyössä muiden kuntien kanssa perustanut kunnallisen jätehuoltoyhtiön tätä lakia palvelemaan.
2) Salossa on (pääosin) käytössä sopimusperusteinen jätteiden kuljetusjärjestelmä eli kunkin kiinteistön omistaja tekee itse sopimuksen jätteiden kuljettamisesta suoraan kuljetusyrittäjän kanssa. Järjestelmää täydennetään osin kunnallisella järjestelmällä.
3) Korkein hallinto-oikeus on todennut asumisjätteen kuuluvan kunnalliselle toimijalle.
4) Salon Jätehuolto Oy on saanut ympäristöluvan toimintansa laajentamiselle. Laajentaminen tarkoittaa kaupungin organisaatiossa mm. kaavamuutosta. Ihan pienestä prosessista ei ole kyse. Tästä luvasta on nyt valitettu Rouskiksen toimesta.

On siis odotettavissa, että taistelu jätteistä jatkuu edelleen, ehkä vuosienkin ajan.

Kunta tekee jatkuvasti yhteistyötä yksityisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi vanhustenhuollossa yksityisten palveluntarjoajien käyttäminen on ihan arkipäivää. Kunta ostaa tietyn määrän palveluita yksityiseltä ja lopuista ostoista vastaa kuluttaja itse.

En tiedä, onko kyse puhtaasti rahasta, ihmiskemioista vai muusta näkymättömästä tekijästä, kun yhteistyön tekeminen jäteyritysten välillä tuntuu olevan niin vaikeaa. Toivoisin, että tässäkin päästäisiin joskus eteenpäin.

Sanoin joulukuun valtuuston ryhmäpuheenvuorossani, että minulla on hieman ikävä jätteenkuljetusjärjestelmästä käytyä keskustelua ja päätöksentekoa - se päätös oli vielä tuleviin leikkauksiin nähden pienessä mittakaavassa.

ps. Koska olen ollut liian laiska hankkiakseni kompostin, pidän kerrostaloon muuttamista lottovoittona! Saan jälleen lajitella biojätteeni omaan pikku astiaansa.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home