Monday, January 23, 2012

Kansa on puhunut, pulinat pois

Aivan aluksi haluan kiittää kaikki Paavoa äänestäneitä ja onnitella kakkoskierrokselle menneitä Pekka Haavistoa ja Sauli Niinistöä.

Vaalitulos oli karvas pettymys. Yön tunteina tuli pohdittua, miksi Lipponen ei kelvannut suuremmalle osalle kansaa. TV-tenteissä Lipposen ylivoimainen osaaminen korostui, minkä odotin näkyvän myös lopputuloksessa. Mutta ei niin ei. Tappion kalkki on nieltävä ja eespäin.

Paavon korkeaa ikää on kritisoitu monessa yhteydessä, mikä lienee yksi syy matalalle kannatukselle. Eteläisissä Euroopan maissa seitsemänkymppinen johtaja ei ole ollenkaan tavaton, mutta ilmeisesti Suomen presidentillä tuo ikä saa täyttyä vasta kauden lopussa.

Lipponen pelasti, yhdessä Niinistön kanssa, hyvinvointivaltion yhdeksänkymmentä luvun puolivälissä. Paavon harteilla taakka painaa leikkauksia tehneiden hallitusten pääministerinä, kun taas Niinistö on päässyt helpommalla. On muistettava, että näiden hallitusten tekoja muistellaan maailmalla menestystarinana. Miksi emme me tee samoin?

Vaalien kiistatta positiivisin asia oli  Eurooppalaisen ja kansainvälisen Suomen nouseminen taantumuksellista ja sulkeutunutta Suomea edelle. Etumatka on huomattava.

Olen ollut viimeiset kaksi kertaa onnekas, kun olen saanut äänestää oman puolueen ehdokasta presidentiksi myös toisella kierroksella. Nyt on toinen tilanne. Pohdin asiaa moneen kertaan jo ensimmäisen kierroksen aikana. Mahdottomiksi minulle nousivat tilanteet joissa vastapari olisi ollut Niinistö-Väyrynen tai Niinistö-Soini. Pekka Haaviston pääseminen toiselle kierrokselle kuitenkin muutti tilanteen niin, että en tule jättämään tyhjää äänestyslippua.

Toinen kierros ei ole läpihuutojuttu. Uskon, että Haavisto kykenee tarjoamaan Niinistölle kunnon vastuksen. Koska oma ehdokas on poissa pelissä ja toisella kierroksella vaalikone kakkoseni ja vaalikoneessa toiseksi viimeiseksi jäänyt ehdokas, valinta on selvä. Toisella kierroksella minun ääneni saa Pekka Haavisto.



1 Comments:

At 12:55 PM , Anonymous Anonymous said...

Hienoa Saija! arvostan suuresti.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home