Monday, October 03, 2011

Säästötalkoissa

Viimeiset pari viikkoa on Salossa esiintynyt kapinamieltä kaupungin säästöjä tai oikeammin säästökohteita vastaan. Luonnollisesti. Yleisesti kuultu kysymys on: "Miksi säästöt tehdään sivistystoimesta ja sosiaali- ja terveystoimesta?" Nämä ovat kaksi suurinta toimialaa ja varsinkin sotessa kustannusten nousu on ilman säästöjäkin mijoonia.

Erikoissairaanhoidon kustannukset tuntuvat nousevan päättömästi, riippumatta siitä, millaisia omia toimia kaupunki tekee perusterveydenhoidon puolella. Vaikka oma toimintamme olisikin hyvää ja tehokasta, nappaa sairaanhoitopiiri joka tapauksessa oman osansa. Olemme merkillisessä tilanteessa, jossa omista palveluista on nipistettävä, jotta voimme kattaa kasvavia ostopalvelukustannuksia sairaanhoitopiirille. Tietysti voisimme kirjoittaa budjettikirjaan ostopalveluille pienemmän luvun säästöjen nimissä, mutta tämä olisi tietoista alibudjetointia ja näin ollen kuntalaisten harhaanjohtamista.

Särkisalossa on tällä hetkellä vihaista väkeä. Ei heitä siitä voi syyttää. Kunta oli liitoksen tapahtuessa ainoana täysin velaton ja jopa varakaskin. Koko kaupungin taloustilanne on sen sijaan muuttunut radikaalisti. Tuskin yksikään liitoskunta on selvinnyt liitoksesta pelkästään voittajana, vaan kaikilla on tapahtunut muutosta ja sopeuttamista. En myöskään näe, että yksikään kaupunginosa olisi liitoksessa pelkästään hävinnyt.

Kuntaliitoksen toteuttamisessa on tehty paljon virheitä ja taitavan yhdistymisen sijaan olemme olleet siinä melko taitamattomia. Heti yhdistymisen tapahduttua alkoi kuulua kummia tarinoita siitä, miten vanha hyväksi todettu käytäntö on ylhäältä käsketty muuttaa samaksi mössöksi kuin muuallakin ja samalla vaikeutettu toimintaa. Vaikka kaupunki onkin suuri, kaikissa kolkissa eivät samat metodit toimi. Tämä unohtui virkamiehiltä liitoksen ensi hetkinä. Onneksi näitä asioita saatiin myös korjattua, mutta mielipaha oli jo aiheutunut.

Kun minut valittiin uuden Salon valtuustoon, en kuunaan kuvitellut istuvani kolmen vuoden sisällä tilanteessa, jossa näin radikaaleja leikkauksia vaaditaan. Kaikille päättäjille olisi mukavampaa, jos vain voitaisiin jatkaa vanhaan malliin. Jos tässä taloustilanteessa aletaan tehdä päätöksiä tunteilla, olemme yhä syvemmässä suossa. Olen jo aiemmin todennut ja totean edelleen, odottavani päätöksentekijöiltä vastuullisuutta. Jos ei ole valmis tekemään tiettyjä säästöpäätöksiä, tulisi myös esittää vaihtoehtoinen säästökohde.

Toistaiseksi en ole kuullut keneltäkään yhtään vaihtoehtoa - paitsi lisävelka. Useamman kuin yhden valtuutetun suusta on lipsahtanut samankaltaisia lauseita, joissa todetaan kyseisen säästön(250 000€, 800 000€ tai 300 000€) olevan niin pieni osa budjettia, ettei sillä ole merkitystä. Entä sitten, kun nämä kaikki lasketaankin yhteen?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home