Friday, October 28, 2011

Rakas lehtemme

Kyllä ei voi kuin ihmetellä paikallisen lehtemme vakaata linjaa Salon talouden suhteen. Johanssonin Tatu kommentoi jo blogissaan lehden toimintaa, mutta en voi olla laittamatta lusikkaani soppaan.

Eilen julkistettiin kaupunginjohtajan talousarvioesitys, joka on vuosikatteeltaan yli viisi miljoonaa heikompi kuin syyskuun alussa vielä oletettiin. Uutta säästökierrosta ei ole kuitenkaan käyty, koska jo nyt sovitut säästöt iskevät kovaa. Yksi vankka sitoumus on ollut kaikilla ryhmillä(valtuutettu Honkasta lukuunottamatta) budjettia rakennettaessa, ettei henkilökuntaa lomauteta. Nyt valtalehtemme on kuitenkin sitä mieltä, että lomautuksiin olisi tässä taloustilanteessa mentävä.

En tiedä, onko SSS:n toimitus perehtynyt siihen, miten lomautukset vaikuttaisivat kaupungin palvelutuotantoon vai heitelläänkö ilmaan ajatuksia ilman asioihin perehtymistä.

Lomautukset tarkoittaisivat kaikkien kaupungin tuottamien palveluiden laamaannuttamista ainakin vuodeksi. Haittavaikutukset jatkuisivat takuulla vielä vuoden 2013 aikana. Varhaiskasvatuksessa ja lastensuojelussa ollaan jo nyt äärirajoilla. Missä oltaisiin, jos henkilökunta lomautetaan vuoden aikana vaikkapa kolmeksi viikoksi? Pitää myös muistaa, että näissä palveluissa laki säätelee kunnalle normeja.

Vanhus- ja terveyspalveluissa lomautukset tarkoittaisivat todennäköisesti toimipisteiden sulkemisia jopa koko vuoden ajaksi, jotta riittävä henkilökunta olisi taattu. Myös vanhuksia jouduttaisiin siirtämään ympäriinsä. Heikkenevän taloustilanteen vuoksi kunnallisten palveluiden kysyntä yleensä lisääntyy(on lisääntynyt myös Salossa) ja mm. terveydenhuollossa asiakkaita on entistä enemmän.

Lehti puhuu jatkuvasti kehittämisestä. Kehittäminen ja henkilökunnan lomauttaminen sopivat heikosti yhteen. Kymmenen miljoonan henkilöstösäästöä lomautusten kautta halutessa, on unohdettava puheet kaupungin ja palveluiden kehittämisestä.

1 Comments:

At 9:54 AM , Anonymous Anonymous said...

Jos ei ole rahaa, ei ole palveluja. Salo on kuin teinikakara. Pappa betala (nokia) ja muita tulolähteitä ei ole edes tarvinnut ajatella tai kehittää. Nyt, kun pappa ei maksa niin Salon voisi siirtää sanakirjassa tarkoittamaan uusavuttomuutta.

Kamalalla kiirellä pyritään saamaan uutta teollisuutta ja yritystoimintaa, kun ensin on kovalla voimalla pilattu Salon maine start-uppien keskuudessa.

Kärsikää salolaiset, kärsikää. Kuntakin saa säästää, mutta ehei, kädestä suuhun eletään, kun se on kansantaloudellisesti kasvua tukevaa toimintaa.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home