Monday, October 24, 2011

Kokonaisuus hukassa

Me allekirjoittaneet olemme jo useamman viikon tätä palstaa lukiessamme pohtineet, ovatko Salon murheet ja tulevaisuuden haasteet todella ainoastaan vanhusten hoivapalveluissa ja sielläkin vain ja ainoastaan yhdessä toimintayksikössä. Lehti on uutisoinut aiheesta myös useamman uutisen, näiden lukuisten palstakirjoitusten ja tekstareiden lisäksi.

Vastuullisina päätöksentekijöinä meitä askarruttavat monen muunkin ryhmän ajatukset sekä kaupungin taloudellisesta tilanteesta että heidän omista intresseistään.

Mitä miettii tällä hetkellä palkansaaja, työtön ja eläkeläinen, kun kunnallisveroa, kiinteistöveroa ja liikelaitostaksoja pitää tarkistaa? Mitä miettii pk-yrittäjä, joka pohtii tulevia investointejaan rakennettavan Saloon? Kärsiikö kaupungin vetovoimainen imago taloustilanteesta?

Mitä miettii se kaupungin palveluita käyttävä lapsiperhe, joka joutuu kestämään, auttamattomasti palveluihin vaikuttavat, suunnitellut sijaismäärärahojen leikkaukset? Miltä näyttää tulevaisuus sille nuorelle, joka jonon päässä odottaa pääsyä koulukuraattorin vastaanotolle?

Kaupungin taloustilanteesta käytävässä keskustelussa on unohtunut tilanteen perimmäinen syy, joka ei ole kuntaliitos, vaan globaali taloustaantuma, jonka seurauksena Salon yhteisöverotuotto on ensi vuonna 43 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2010. Taantuma on aiheuttanut seudullamme tuhansien työpaikkojen menetyksen, minkä johdosta kunnallisverotuotto ei ole kaupungissamme kasvanut ennusteiden mukaisesti.

Salon kaupungissa on valmisteltu ensi vuodeksi jo valmiiksi miinusmerkkistä budjettia, joten syömävelalta emme ensi vuonna tule välttymään. Velan ottaminen käyttötalousmenoihin on nopeasti loppuun kuljettu tie. Vanhassa Salon kaupungissa velkaa oli noin 400 €/asukas ja vuonna 2015 tullaan puhumaan noin 2000 euron velasta. Jo pelkät korkomenot, joihin tällä hetkellä käytetään 2 milj. €, tulevat nousemaan toisiin ulottuvuuksiin.

Odotamme päättäjiltä vastuullisuutta ja kokonaisuuden huomioimista budjettia tehdessä. Keskustelussa on keskitytty vastustamaan leikkauksia, mutta on jäänyt epäselväksi, millä leikkausten vastustajat ajattelevat kaupungin talouden tasapainottaa. Koska vaihtoehtoja ei ole esitetty, on oletettava, että he haluavat kaupungin ottavan lisävelkaa menojen kattamiseen.
Kaupungin talouden tasapainottaminen vaatii rakenteellisia uudistuksia, jotka tuovat säästöä myös tulevaisuudessa, sillä vielä ensi vuottakin haasteellisempia vuosia on odotettavissa.

Saija Karnisto, kaupunginvaltuutettu, SDP:n valtuustoryhmän pj.
Katja Taimela, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 18.10.2011

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home