Vaikeita päätöksiä, tiukkoja aikoja
Salon kaupugin talous on kurjassa jamassa. Sanoin taannoin naapurilleni, joka toivoi, ettei uimahallimaksuun koskettaisi, että olisimme onnekkaita, jos tilanteesta selvittäisiin vain korottamalla uimahallimaksua parillakymmenellä sentillä. Ei taida riittää.SDP:n ryhmä on keskusteluissaan ollut huolissaan säästölukujen toteutumisesta. Onko budjetti avattava jo keväällä, jos säästöt eivät lähde toteutumaan? Nyt eletään ajassa, jossa lisätessään jotain budjettiin, tulee myös esittää jotain sieltä pois. Suurimmat toimialat sosiaali- ja terveystoimi sekä sivistystoimi ovat myös suurimpien säästöjen kohteena, mutta myös muualta leikataan. Emme korota veroja ja maksuja helpoin mielin, vaikka veronkorotuspäätös kukaties keinoista helpoin olikin.
Suuri kysymys on aina se, miksi leikataan lapsilta ja nuorilta tai vanhuksilta. Seuraavassa hetkessä valitetaan kuitenkin huonokuntoisista asfalteista ja palamattomista katuvaloista tai liian hitaasta lumen auraamisesta. Melkoista tasapainoilua.
Eilen esiteltiin valtuustoryhmien neuvottelujen väliset tulokset talouden tasapainottamisesta. Ainoana selkeänä asiana erimieltä ollaan(Keskusta on) Salo-lisän puolittamisesta. Ei lisän leikkaaminen meille muillekaan mikään itsestäänselvyys ole ollut. Neuvotteluissa oli kuitenkin keskusteltava kaikesta budjetin sisällöstä, eikä jättää yhtä kohtaa tutkimatta sen luonteen vuoksi. Se olisi pään pistämistä pensaaseen. Keskusta ei esittänyt, mistä se aikoo tuon Salo-lisän leikkaamisesta tulevan säästön napata. Sitä odotellessa. Vai eletäänkö lisää velaksi?
Kävimme läpi kaikki sivistystoimen harkinnanvaraiset toimet. Vaihtoehtona Salo-lisän leikkaukselle olisi mm. alakoululaisten(1-2lk) koulukyytien alkaminen vasta 5 km jälkeen, nuorisotilojen sulkeminen, perusopetuksen tuntikehyksen(vielä Salossa parempi kuin laki vaatii) pienentäminen, liikuntaseurojen ja nuorisoyhdistysten avustuksista luopuminen. Tässä vain muutama esimerkki ja vielä ei olla lähelläkään samaa euromäärää. Tosiasia on myös, ettei kukaan tiedä lisän vaikutuksesta päivähoidon tarpeeseen.
Sosiaali- ja terveystoimessa ollaan tekemässä rakenteellisia muutoksia. Näitä ovat mm. Kajalakodin rauhallinen alasajo vuoteen 2015 mennessä ja Särkisalokodin sulkeminen jo ensi vuonna. Perniön Tiipilään on valmistumassa uusi vanhustenhuolloon yksikkö vuoden alussa. Särkisalokotiin on ollut vaikea saada pitkäaikaisia asukkaita ja myös henkilökuntaa. Pieni yksikkö on haavoittuva ja emmehän me kukaan halua ikäihmisten olevan hoidossa paikassa, jossa ei olisi pätevää henkilökuntaa lääkkeitä jakamassa. Asiat ovat hyvin tunnepitoisia ja ymmärrän hyvin myös paikallisten tunteet.
Kajalakodin lakkautus tuli esille jo aiemmin. Vanhuspalveluiden käytöstä poistuttuaan tilat tulisivat mielenterveystyönkäyttöön. Se tosiasia, mikä unohtuu myös osalta päättäjistä on, että nyt tehtävä budjetti linkittyy vahvasti myös palveluverkkoon. Jos palveluverkkoselvityksen palikoista liikutetaan yhtä, liikkuu myös todella moni muu.
Emme selviä tästä taloustilanteesta enää juustohöylällä. Oli käytettävä viidakkoveistä. Tarve olisi kaiketi ollut puskutraktorille, mutta olemme ottaneet asiassa pidemmän tähtäimen. Vastuuta ei valtuustoryhmien voi sanoa pakoilevan. SDP, Kokoomus, Vihreät ja Kristillisdemokraatit ovat koko esityksen l. yli 9 miljoonan säästötavoitteiden ja yli 7 miljoonan tulokorotusten takana. Vasemmistoliitolla ja Keskustalla luku on hieman pienempi johtuen muutamista poikkeamista ohjelmasta.
Loppuun on todettava, että suurta kunnallisvaalijytkyä valmistelevan Perussuomalaisten ryhmän edustaja ei ole osallistunut kertaakaan budjettiin liittyviin keskusteluihin, vaikka kaikki ryhmät on mukaan kutsuttu.
Keskustelu budjetista jatkukoon. Tiedän, että ainakaan tänään meistä päättäjistä ei tykkää kukkaan.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home