Tuesday, June 14, 2011

Säästökuurilla

Eilinen kaupunginvaltuusto tarjoili taas melkoista tavaraa. Vilkkain keskustelu käytiin Kokoomuksen esityksestä käyttää rakennemuutosrahoja sekä miljoonien eurojen edestä kaupungin omaa rahaa itäisen ohikulkutien rakentamiseen. Siis tilanteessa, jossa kaupungin talous on todella haastellisten aikojen edessä, halutaan puoli vuotta ennen talousarviovaltuustoa sitoa kädet(eilen kädet sidottiin jo Mesikämmenen päiväkodin osalta).

SDP:n ryhmä näkee, että ohitustie pitää ensin saada maakuntaliiton sekä valtion hankelistoille, jonka jälkeen voimme aloittaa kunnan osuuden miettimistä. Mikäli eilisen äänestyksen tulos olisi ollut toisen moinen, uskallan väittää, että olisimme menettäneet viimeisenkin mahdollisuuden valtion rahoitukseen. Mitä semmoisia nyt rahoittamaan, kun kerran omalla rahallaankin rakentavat.

Kalevi Satopään käytös allekirjoittanutta kohtaan on vähintäänkin järkyttävää. En tiedä, mistä kumpuaa seitsemänkymppisen vapaussoturin katkeruus tai kateus, mutta eilen oli jo kolmas kerta, kun hän on puheissaan viitannut ikääni ja sukupuoleeni. Ilmeisesti hänen näkemyksensä on, että naiset eivät tiedä/osaa mitään ja nuoret naiset vielä vähemmän. Anti olla viimeinen kerta, kun tuollaisen puheenvuoron käytät. Kiitos Koskisen Eevalle, joka kävi pömtössä ja kehui esitystäni sekä kypsäksi että järkeväksi.

Toinen kummallisen puheenvuoron käytti eräs kokoomuslainen, joka arvosteli Antero Leppäsen eroa valtuustosta ja syytti tätä jopa rintamakarkuruudesta. Syytteen voisi heittää takaisin myös oikeistolle, joka pisti päänsä pensaaseen ja halusi lisää investointeja tilanteessa, jossa he eivät ole kyenneet esittämään ensimmäistäkään säästökohdetta.

Kaupungin talous olisi helppo tasapainottaa, jos tilanteesta selvittäisiin uimahallimaksua korottamalla. Valitettavasti nyt eivät juustohöylät enää riitä. Monituottajamalli ei ole autuaaksi tekevät säästömenetelmä, eikä lakisääteisiä palveluita voi jättää tuottamatta rahapulassa. En ymmärrä jatkuvaa halua yksityistää, yksityistää ja yksityistää. Lähtökohtaisesti toimintoja, joissa on olemassa todelliset markkinat, voidaan toki kilpailuttaa, mutta en ymmärrä mitä säästöjä saadaan siitä, että yritys perustetaan sitä varten, jotta kaupunki voisi ostaa palveluita.

Syksystä tulee raskas ja talousarviosta todennäköisesti äänestetään vielä valtuustossa. Muutenhan olisimme kaikki samaa massaa, eikä eri puolueilla ole mitään merkitystä. Jo nyt on tullut selväksi, että me puolueet olemme yhtä kaukana toisistamme kuin Helsinki ja Kapkaupunki. Yhteistä säveltä etsitään, mutta sen löytymisestä ei ole takeita. Elokuussa olemme jo paljon viisaampia.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home