Monday, June 20, 2011

Hyviä päätöksiä ja karvaita pettymyksiä

Hallitusohjelma on vihdoin saatu pakettiin. Ohjelma on olosuhteisiin nähden hyvä ja muuttaa Suomen politiikan suuntaa. On muistettava, että ohjelma on kuuden puolueen neuvottelema, eikä siis voi olla suora kopio kenenkään vaaliohjelmasta.

SDP on saanut ohjelmassa hyvin läpi tavoitteitaan: pääomatuloverojen nosto, eläkeiän säilyttäminen nykyisellään sekä lisää työllisyysmäärärahoja. Lisäksi perusturvan sadan euron nosto on kirjattu ohjelmaan. Arvolisäveron sijaan nyt nousevat valmisteverot ts. alkoholin, tupakan ja karkin verotus kiristyy. Nähdäkseni tässä ei ole mitään pahaa, koska voimme kukin omilla valinnoillamme vaikuttaa näiden "hyödykkeiden" kulutukseen. Perunaa, maitoa ja leipää on tässä maailmassa vaikeampi jättää ostamatta. Myös kipeitä leikkauksia on ohjelmassa luvassa, eivätkä kaikki ratkaisut ole edes itselleni kovin mieluisia.

Luettuani ohjelman nyt pariin kertaan ja kuultuani useita puheenvuoroja, olen yhä vakuuttuneempi ohjelman hyvyydestä. Suomesta löytyy kuusi puoluetta, jotka yhdessä haluavat kantaa vastuuta ja ohjata jälleen maamme kasvu-uralle. Hyvä niin!

Lähes kaikki puolueet ovat tehneet ministerivalintansa. Karvas pettymys on, mitenkään Wallinia ja Niinistöä vähättelemättä, ettei Varsinais-Suomeen saatu lisäsalkkua kummallekaan suurimmista puolueista. Pätevyyttä olisi varmasti ollut molemmissa leireissä. Sekä Heli Paasio että Ilkka Kantola olisivat pystyneet vastuun kantamaan. Kokoomuken ministereistä neljä on miehiä ja vain kaksi naista. Anne-Mari Virolainen on kyvykäs nainen ja olisi varmasti hoitanut pestinsä. No aina ei voi voittaa ja maakunnan etua on nyt ajettava jälleen yksi kausi ilman ministeriä.

SDP:n ministerilista oli ainakin itselleni jonkinmoinen yllätys. Asia, mitä en ollenkaan ymmärrä on, miksi jo nyt puhutaan ministereiden kierrättämisestä kahden vuoden jälkeen. Krista Kiurun nouseminen kuuden sakkiin oli iloinen yllätys ja Lauri Ihalainen on varmasti mies paikallaan työministerinä. Myös Jutta itse teki mielestäni oikean ratkaisun ottaessaan hoitoonsa valtionvarainministerin salkun. Paikka tulee olemaan tuulinen ja Jutan päätös osoittaa rohkeutta. Tämän lisäksi jälleen yksi lasikatto on rikottu ja saatu ensimmäinen nainen valtion kirstun päälle.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home