Wednesday, February 02, 2011

Verotuksen sietämätön vaikeus vol. 1

Eduskuntavaalit lähestyvät ja kaikki suuret puolueet esittävät omat verolinjauksensa viimeistään helmikuun aikana. Kokoomus ehti ensimmäisenä. Puolueiden suhtautuminen verotukseen on se, mistä viimeistään näkee, että puolueilla on eroja. Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen ei ainakaan ole kaikilla päällimmäisenä mielessä.

Kokoomus haluaa keventää edelleen työn verotusta ja siirtää painopistettä kulutuksen verottamiseen. Toisin sanoen he haluavat astua uuden askeleen kohti tasaveroa. Arvonlisäveron nostaminen iskee kovimmin kaikkein heikkotuloisempiin, vaikka valtionvarainministeri vakuuttelikin arvonlisäveronkin olevan progressiivinen, sillä ruokaahan verotetaan kevyemmin kuin luksustason televisioita. Ruoka vaan on kaikille välttämätönta - tuloista riippumatta.

Porvarihallitus on tämän vaalikauden aikana poistanut työnantajilta kelamaksun, mikä sitten korvattiin nostamalla energiaveroja(omakotitaloudelle n. 250€ vuodessa). Lisäksi ruoan arvonlisäveroa alennettiin ensin ja sitten arvonlisäveroa korotettiin kokonaisuudessaan. Kummallista kikkailua ja mielikuvien luomista. Ruokaan kohdistunut verohelpotus näkyi hinnoissa vain hetken. Kun tähän lisätään hyvätuloisten tuloveronkevennykset, voidaan todeta tasaveroa kohden jo siirrytyn.

Kokoomus haluaa myös alentaa yritysverotusta, koska Suomessa vero on korkea kilpailijamaihin nähden. Niin tietysti, jos kilpailija maat ovat uusia EU-maita Itä-Euroopasta. Todellisten kilpailijamaiden verotus on samalla tasolla Suomen kanssa. Yritysveron alennuksen maksajaksi joutuu jälleen kuluttaja tai hyvinvointiyhteiskunta rapautumalla entisestään.

Pääomatulojen verottamisessa ollaan sentään samalla suunnalla eli sitä pitää korottaa. On vain kummallista, ettei hallitus tehnyt sitä jo nyt. Ovathan molemmat päähallituspuolueet olleet asiassa yksimielisiä.

Oikeudenmukainen verotus perustuu siihen, että kukin maksaa veroja maksukyvyn mukaan. Suuremmista tuloista suurempi vero. Niin yksinkertaista. Oikeudenmukainen yhteiskunta perustuu siihen, että kaikilla on taustaan ja varallisuuteen katsomatta elämäänstä yhtäläiset menestymisen edellytykset: maksuton ja laadukas koulutus, julkiset terveyspalvelut sekä turvaverkko, joka ottaa kiinni hädän hetkellä.

SDP julkistaa omat linjauksensa lähiaikoina. Sen jälkeen on helppoa sanoa: "Puolueissa on eroa!"

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home