Wednesday, November 17, 2010

Sananen valtuustossa

Salon kaupunginvaltuusto päätti maanantaina ensi vuoden veroprosentista. Kahden äänestyksen jälkeen lopputulemana oli 18,75 prosentin suuruinen vero. SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät ja Kristilliset olivat koko ryhmän voimin 19 kannalla ja lisäksi saimme tueksemme muutaman valtuutetun Keskustasta ja yhden Kokoomuksenkin riveistä.

Kokoomuksen piirissä päätettyä veroprosenttia on jo ehditty kutsua torjuntavoitoksi. Minulle voittanut ehdotus on selkeä tappio. Vaikka lomautukset nyt voitaneenkin unohtaa, jää silti täytettäväksi kahden miljoonan käppi, joka tullaan tavalla tai toisella ottamaan henkilöstömenoista. Korkeamman veroprosentin vastustajilta on edelleen jäänyt vastaamatta kysymys siitä, miten vapaaehtoiset vapaat ja pakkolomat käytännössä eroavat toisistaan. Mielestäni ainoa ero on niiden vaikutus kaupungin imagoon työnantajana.

Valtuustossa kuultiin jälleen muutama hieman ylilyövä puheenvuoro. Pahimmista olivat vastuussa kaksi persua, joista toinen kuulemma piraatti. Piraatti käytti puheenvuoron, jossa hän kritisoi kovalla kädellä vaikeuksiin joutuneita kansalaisia luusereiksi, jotka eivät oikeasti mitään apua tarvitsekaan. Toiselta persulta lipsahti, kaiketi vahingossa, että persut ovat huonojen ihmisten puolella. Eivät siis vähäosaisten, köyhien tai heikosti toimeentulevien, vaan huonojen.

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Viitanen oli valmistellut hyvän puheenvuoron, mutta pari faktaa oli jäänyt tarkistamatta. Olisin odottanut parempaa huolellisuutta, kun kerran niin jaloja kiitoksia meille demareille jaettiin. Viitasen mukaan meillä ei ole ollut esittää muita vaihtoehtoja kuin veroprosentin korotus ennen maanantaista valtuuston ryhmäpuheenvuoroamme. Huonostipa on seurattu paikallislehteä ja korostettua sähköistä mediaa, kun vaihtoehtomme on jäänyt huomaamatta kaupunginhallituksen varajäseneltä.

SDP esitti oman vaihtoehtonsa talouden tasapainottamiseksi jo 4.10.2010 hallituksen kokouksessa., minkä ryhmyri Leppänen kävi toteamassa myös valtuuston kokouksessa. Vaihtoehto löytyy täältä.

Maanantain valtuusto veti nyt suuntaviivoja tulevaan. Selväksi tuli, että oikeisto, erityisesti kokoomuksen 18,5-ryhmä, ottaisi ennemmin syömävelkaa kuin nostaisi riittävästi veroja. Keskusta oli ilmiselvästi joutunut etsimään kompromissia, koska pokka ei kuitenkaan riittänyt siihen, että työntekijät olisi jouduttu lomauttamaan. Se, mistä tuo puuttuva kaksi miljoonaa saadaan, jää nähtäväksi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home