Wednesday, October 20, 2010

Varauksetonta hyväksyntää

Täytyy vain ihailla, miten varauksettoman myönteisen kannan paikallislehtemme on ottanut kaupungin henkilöstösäästöihin. Aamun pääkirjoituksessa lauletaan hallelujaa vapaaehtoisille vapaille ja henkilöstökyselylle, joka ainakin kysymyksen asettelun suhteen oli vähintäänkin epäilyttävä. Vapaaehtoiset talkoovapaat toisivat kolme palkallista vapaapäivää vuonna 2013. Eli johtoporras ei olekaan sekoittamassa palvelutuotantoa kahdeksi vaan jopa kolmeksi vuodeksi. Ei kai sijaisia voi palkata myöskään 2013 l. vajaalla mentäisiin.

Yksi näkökulma, jota ei ole missään tuotu esille on, mitä lomautus tarkoittaa verokertymälle. Fakta on, että verotulot vähenevät, mikäli 3500 henkeä on maksamatta veroja kahden viikon ajan. Ehkei tämä sitten ole niin tärkeää, kunhan vain saadaan kahden viikon palkka duunarilta pois.

Vapaaehtoisten vapaiden pitämiseen liittyy monta kysymystä, joihin en ole saanut tyydyttävää vastausta. Mitä tapahtuu, jos kolmen opettajan koulussa kaikki opettajat haluavat lomansa samana ajankohtana? Joku joutuu taipumaan. Eihän se enää silloin ole vapaaehtoista. Vai tarjotaanko taipujalle lisäporkkanaa? Vai laitetaanko koko koulu kiinni? Kukapa ei haluaisi extra-vapaata jouluna tai pitää kahden viikon talvilomaa.

Olen jo aiemminkin sanonut, että poliittista yhteisymmärrystä asiasta on turha etsiä. Sitä ei löydy. Avainasemassa ovat henkilöstöön kohdistuvat leikkaukset ja veroprosentti, joissa vasemmisto ja oikeisto ovat niin kaukana toisistaan, ettei sovulle ole nähdäkseni edellytyksiä.

Lehdessä uutisoitiin myös Salon kaupungin vuokratiloista, joihin uppoaa Salo-lisän verran rahaa vuodessa. Suurin syöppö on Yrityssalo, jonka tiloista maksetaan rapiat 25 000 euroa kuukaudessa. Ah, Yrityssalo, tuo oikeiston lempilapsi ja Salon lippulaivana pitämä osakeyhtiö, jonne kaupunkin upottaa euron jos toisenkin vuoden mittaan. On hivenen koomista, että Rouskista(myös kunnallinen osakeyhtiö) arvostellaan kunnan ja kuntalaisten kukkarolla käymisestä, vaikka se tulee toimeen ihan omillaan. Yrityssalosta en sen sijaan ole moitetta kuullut. Lusikka kauniiseen käteen ja Yrityssalo kaupungin omiin tiloihin tuhlaamasta rahoja vuokraan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home