Wednesday, October 06, 2010

Peruspalveluista huolehdittava taantumassakin

Maanantaisessa(4.10) kaupunginhallituksessa lyötiin lukkoon Salon kaupungin talouden tasapainotusohjelma. Oikeiston äänin kaupunginjohtaja Rantakokon esitys tuli hyväksytyksi sisältäen sekä veroprosentin korotuksen että henkilöstömenojen leikkauksen. Me sosialidemokraatit olemme valmistaneet oman vaihtoehtomme talouden tasapainottamiseksi seuraaville kahdelle vuodelle.

Esityksessämme lähdetään siitä, että kaupungin on huolehdittava perustehtävästään kaikissa taloudellisissa tilanteissa, myös taantumassa. Vuosikatetavoitteen tulee olla nolla. Kaupungin vahva tase kestää seuraavana kahtena vuonna alijäämäisen tilinpäätöksen. Velkaa emme halua missään tapauksessa ottaa käyttötalousmenoihin. Tosiasia on, että investointeihin sitä joudutaan ottamaan.

Esitämme veroprosentin nostamista yhdeksääntoista heti ensi vuonna, koska SDP ei halua lähteä säästötalkoisiin kajoamalla henkilöstömenoihin. Oikeiston vaihtoehtoina ovat esiintyneet sekä lomautus että palkanalennukset. Henkilöstön lomauttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että 130 henkilöä on päivittäin pois työstään. Koska lomautusten on sopeuttamisohjelman mukaan tarkoitus jatkua myös vuonna 2012, pistäisi tämä kaupungin palvelutuotannon sekaisin kahdeksi vuodeksi.

Henkilöstön puolesta puhumisessa on kyse kunnan palveluiden turvaamisesta ja kuntalaisten edusta. Vanhusten- ja terveydenhuollossa toimitaan jo nyt minimimiehityksellä, lisäksi lapsille on nyt liian vähän hoitopaikkoja ja koulujen ryhmäkoot vaarassa kasvaa. Kaiken tämän päälle oikeisto haluaa lomauttaa niin sairaanhoitajat kuin opettajatkin kahdeksi viikoksi. Toivottavasti porvareille on selkeää lomautusten vaikutus kuntapalveluiden tuottamiseen.

Oikealta on tullut kylmää sanomaa sen jälkeen, kun kaupunginjohtaja ensimmäistä kertaa esitteli tasapainotusohjelmansa. On ehdotettu palkkojen alentamista 2-4 prosenttia(tämä tietysti lomautusten päälle) ja on jopa todettu, etteivät yritykset tarvitse kuntaa mihinkään. Yritykset siis tulevat toimeen aivan omillaan.

Yritykset, oman käsitykseni mukaan, tarvitsevat kaavoitusta, kunnallistekniikkaa ja yritysten työntekijät ovat kuntapalveluiden käyttäjiä, joten tällä perusteella uskallan olla eri mieltä.

Ideologiselle kuntapalveluiden alasajolle on nyt löytynyt oikeistolle tilaisuus, johon se ei pelkää tarttua.

SDP on esittänyt oman vaihtoehtonsa, jota hallituksessa tukivat Vasemmistoliitto ja Vihreät. Keskustelu taloudesta jatkuu valtuustossa.

Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 6.10.2010

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home