Sunday, September 26, 2010

Pyhä lehmä ja muita ajatuksia

Aamuinen Salon Seudun Sanomat julisti, että kaupunginjohtaja Rantakokko esittää Salon kaupungin henkilöstöltä otettavaksi, tavalla tai toisella, kahden viikon palkan ensi vuonna. Siis säästötoimenpiteenä. Niin olen siis joutunut antamaan periksi ja jälleen tilaamaan lehden...

Salon kaupungin talous on parissa vuodessa uponnut löysempään suohon kuin ehkä kukaan kuvitteli. Sosialidemokraatit esittivät jo viime syksynä veroprosentin korottamista yhdeksääntoista, mutta oikeistolle veroprosentti tuntuu olevan pyhä lehmä, johon kosketaan sitten kun ensin ollaan revitty säästöt henkilöstön selkänahasta, lapsiperheiden hyvinvoinnista ja koululaisten tuntikehyksistä. Tänä vuonna Antti Rantakokko tulee esittämään, että veroprosenttia nostetaan puolella. Tuskin tämäkään oikealle laidalle sopii, siksi kova meteli asiasta tuli jo budjettiraamin yhteydessä. Tuolloin prosentista päättäminen päätettiin jättää syksyyn.

Kaupungin henkilöstömenoista säästäminen tuntuu helpolta ratkaisulta, mikäli sitä ei sen kummemmin ajattele, sillä ovathan henkilöstömenot suuri menoerä. Mutta kysymys kuuluu, mitä säästöä saavutetaan sillä, että hoitoalan käsiparit laitetaan lomalle ja jo ennestäänkin vajaata palettia pyöritetään jälleen vähemmin voimin? Lähes joka valtuustossa joku siunailee sairauslomia. Eikö tämä juuri ole omiaan lisäämään sairauspoissaoloja, mikäli henkilökunnan jaksamista puristetaan jälleen äärirajoille. Kaupungissakin on aivan saletisti toimintoja, joiden henkilöstön lomarahojen vaihto vapaaksi olisi täysin mahdollista, ilman, että peruspalveluiden tuottaminen on vaarassa.

Katsotaan asiaa miten vain, Salon ensi vuoden talousarvio näyttää toistaiseksi synkältä. Syömävelkaan olisi tarvetta. Tekninen lautakunta karsi omasta talousarviostaan miltei 2 miljoonaa, mutta SoTen arvio on edelleen noin kymmenen miljoona yli raamin. Tuolla ylityksellä pyörittäisi toisen asteen ja vapaan sivistystyön koulutusta vuoden ajan.

Yksi asia minua kyllä ihmetyttää. Halikon virastotalon ilmanvaihtojärjestelmään on varattu seuraaville kahdelle vuodelle 400 000 euroa molemmille. Onko niin, että kun kaverit pääsevät uuteen kaupungintaloon, on meidänkin saatava edes ilmastointi? Ketä huoletti kuluneena kesänä korkeat lämpötilat terveyskeskuksissa tai vanhainkodeissa? Siellä se vain on Sari Sairaanhoitajan ja Pekka Potilaan jaksettava helteessä, ilman, että kukaan edes puhuu ilmanvaihtojärjestelmän parantamisesta. Mielestäni tuon Halikonkin ilmanvaihdon voisi siirtää hamaan tulevaisuuteen, paremipia aikoja odottamaan. Eiväthän Ollikkalan oppilaatkaan saa kouluaan kuntoon.

Vääntö talousarviosta alkaa huomenna, kun kaupunginjohtaja iltakoulussa esittelee valtuustolle leikkauslistansa. Ja joulukuussa tiedämme, miltä pohjalta ensi vuoteen lähdetään. Syksy on jo valmiiksi synkkää ja sateista, eikä tämä tee siitä yhtään sen valoisampaa.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home