Wednesday, August 11, 2010

Sinistä ja kylmää

Rahaministeri Katainen on julkistanut budjettiesityksensä. Voi niitä kauniita puheita. Jyrkin esitys on menestystarina. Mikä menestystarina on yhdeksän miljardia alijäämäinen esitys? Kysynpähän vaan.

Budjettiesityksessä energiaveroja nostetaan. Pakkohan se on, kun työnantajilta poistettiin kelamaksu(aukko talouteen 800 miljoonaa euroa). Kun poistosta aikanaan tuli puhetta, Katainen lupasi, ettei kuluttaja joudu maksumieheksi. Kappas vaan, kuinka tässä näin kävi! Kuluttajien osuus on noin 250 miljoonaa euroa. Sähkö- tai öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvan kustannukset nousevat ensi vuonna noin 250 euroa. Aika huima summa. Mutta kansalaiset, ei hätää. Jyrkillä on vastaus valmiina: "Ostakaa ilmalämpöpumppuja ja asentakaa maalämpö." Tyhjästä on kuitenkin paha nyhjäistä.

Jyrki on myös useaan otteeseen, eri lehdissä, ilmaissut kannattavansa pääomaveron nostamista. Liekö käynyt lapsus, kun tämä ei ole eksynyt budjettiesitykseen saakka. Tämä tosin on ollut koko vaalikauden porvareiden taktiikkaa - sanotaan yhtä, tehdään toista.

Ensi vuoden budjettiesitys on todella heikko yritys edes tarinaksi, saati menestystarinaksi. Työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin ei ole riittävästi rahaa, erilaiset liikennehankkeet saavat tyytyä rippeisiin, vaikka kaikille lienee selvää sekä E18-tien että Seinäjoki-Oulu-radan tarpeellisuus. Vihreiden puheenjohtaja riensikin jo avuksi omalla ratkaisullaan, jossa E18-tie laitetaan jäihin ja rakennetaan rata. Kaunista vastakkainasettelua ja jumalaista aluepolitiikkaa.

Lopputulemana voidaan Kataisen logiikka todeta vähintäänkin oudoksi. Talous on lähtenyt lievään kasvuun ja valtion taholta se kasvu ollaan nyt tyrehdyttämässä. Teollisuutemme tarvitsee edullista energiaa, mutta veroja ollaan korottamassa. Työpaikkoja tarvitaan lisää, mutta työvoimapolittisiin toimiin ei anneta rahaa. Puhumattakaan niistä kolmesta miljoonasta eurosta, joita Itämeri kipeästi tarvitsisi. Niin vihreää kokoomusta, niin vihreää.

ps. Jyrkillä riittää näitä ideoita. Taannoin hän kehotti kaikkia kansalaisia käyttämään hyväkseen kotitalousvähennystä ja rakentamaan terasseja. Toistan itseäni ja totean edelleen, että tyhjästä on paha nyhjäistä.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home