Monday, April 26, 2010

Kel' valta on se vallan kaapatkoon

Kuluneella viikolla sain jälleen yhden todisteen siitä, että Salon kaupungissa valtaa pitävät ja päätöksiä tekevät virkamiehet. Tutustumiskierroksella Salon Alueen Työttömien toimintaan tuli ilmi, että heidän toimitiloilleen ollaan kaupungin toimesta määrätty vuokra. Kyselin asiaa Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Eija Seppälältä ja hän vahvisti, ettei vuokrasta ole päätetty lautakunnassa. Virkamieskö tämänkin päätöksen takana sitten on? Kuka muukaan.

Salon kaupungin hallintosääntöä valmisteltiin kuntaliitoksen alla työryhmässä, joka oli vahvasti virkamiesvoittoinen. Toki ryhmään muutama luottamushenkilökin mahtui. Hallintosäännössä valtuusto on käytännössä vyöryttänyt omaa valtaansa kaupunginhallitukselle ja lautakunnille sekä virkamiehille. Kaupungin hallintosääntöä hyväksyttäessä sovittiin, että sen toimivuutta seuraamaan perustetaan seurantaryhmä.

Luottamushenkilöt ovat huomanneet, ettei hallintosääntö toimi. Valtuuston listalla on olematon määrä asioita, niistäkin suurin osa aloitteiden vastauksia. Kun kaupunginhallituksen ja lautakuntienkin listat alkavat näyttää samalta, voidaan aiheellisesti kummastella tilannetta. Valta on valunut virkamiehille. Hallintosääntöä seuraamaan perustettu ryhmä ei kuitenkaan ole kokoontunut pohtimaan ongelmaa. Miksi ei? Hallintosäännön muuttaminen tarkoittaisi todennäköisesti, että valtuusto kaappaisi takaisin sille kuuluvaa valtaa sekä antaisi suuremman painoarvon luottamuselimille. Virkamiehille tämä tarkoittaa oman vallan menettämistä. Kuka sellaista haluaa?

Haluttiin tai ei, niin korkeinta päätösvaltaa kunnassa käyttää vaaleilla valittu valtuusto. Sillä on oikeus ja jopa velvollisuus palauttaa itselleen valta päättää kuntalaisten asioista. Yleensä vastuu ja valta kulkevat käsi kädessä. Nyt ne ovat erkaantuneet. Valtaa käyttävät viranhaltijat ja aikanaan tulevissa vaaleissa vastuun kantavat luottamushenkilöt.

Toivon, että hallintosääntöön puututaan nopealla aikataululla, huolimatta siitä, että kaupungin prosessien läpikäynti on vielä kesken. Keskeneräiset prosessit eivät voi olla syy siihen, että asioiden kuntoon laittamista lykätään.

Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 25.4.2010

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home