Thursday, March 04, 2010

Asia on pihvi

Kasvisruokapäivä-aloitteet tuntuvat olevan kovassa huudossa. Salon valtuustossa Vihreät jättivät aloitteen kuluvan viikon maanantaina. Helsingissä kasvisruokapäivä hyväksyttiin äänestyksen jälkeen, kun taas Espoossa se kaatui.

Minulla ei periaatteessa ole mitään kasvisruokapäivää vastaan. Onhan meillä kotonakin vähintään kerran viikossa pelkkää kasvisruokaa. On kuitenkin hieman ristiriitaista, että lihaa syövän oppilaan voi pakottaa syömään kasviksia, mutta toisinpäin tehtynä se onkin sitten ideologiaan puuttumista. En ainakaan ole kovin useasti kuullut, että kukaan perustelisi lihansyöntiä ideologialla. En nyt kuitenkaan olisi vaatimassa lihapäivää kouluihin, vaikka pihvi on ruokaa parhaimmillaan. Runsaampi kasvisten syöminen olisi toki hyväksi itse kullekin. Onko pakottaminen kuitenkaan oikea keino? Ainakin asiaa periaatteellisesti vastustavat, rahoittaisivat sitten ABC:n tai Hesen kassaa, mikäli siihen olisi varaa.

Kasviksista saa helposti ja kohtalaisen halvalla hyvää ruokaa. Myöskin ilmastonmuutokselle lihansyönnin vähentämiselle olisi perusteensa. Kasvissyöjille on ainakin Salossa tarjolla joka päiväksi oma vaihtoehtonsa. Ruokalistalla on myös esimerkiksi ohrapuuro, jonka kanssa ei ole muuta lihaa kuin leikkele. Tadaa, korvaamalla sen juustolla, siinähän se on. Kysynkin vaan, miksi tällaiseen tarvitaan kaupunginvaltuuston päätös? Ruokahuoltohan muutenkin päättää ruokalistan sisällöstä. Eikös sen kasvisruokapäivän olisi vain voinut ottaa käyttöön? Asiasta tuskin olisi noussut minkään valtakunnan haloota, mikäli ruokalistalle olisi yhtenä päivänä tullut kasvisruoka, joka täyttää suositukset.

Voin vain kuvitella, kun Salon 75-päinen valtuusto istuu puimassa asiaa tuntikaupalla ja sitten äänestetään. Tästä tuskin ovat yksimielisiä muut kuin vihreät. Paras tapa lisätä kasviruuan suosiota olisi ehkä kuitenkin sen pitäminen tarjolla liharuoan rinnalla. Itse päätän sitten, kun käsittely on ajankohtainen. Tässä päästään taas valtuuston perimmäiseen tarkoitukseen – se päättää, mitä koulujen ruokalistalla on. Mitään muuta ei sitten silloin varmaan päätettäväksi tulekaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home