Hallintosääntö ja palatsivallankumous
Huomenna on jälleen kaupunginvaltuuston kokous. Kokous, jonka asialista on huolestuttavan lyhyt. Valtuusto on itse antanut valtaansa hallintosäännöllä eteenpäin niin lautakunnille kuin virkamiehille. Mutta kun lautakuntienkin esityslistat alkavat olla pullollaan tiedoksi merkittäviä asioita ja viranhaltijapäätöksiä, voidaan ihan oikeutetusti kysyä, missä asioista nykyään päätetään. On hivenen kyseenalaista, että vaaleissa päättämään valitut eivät enää päätä juuri mistään. Kaikki valtuutetut eivät istu edes lautakunnissa, niin heidän tehtäväkseen jää nykysysteemissä tehdä valitettavan vähän päätöksiä.Viranhaltijoiden päätösvalta on noussut varmasti kuluvan kauden osalta esiin kaikkein eniten. Suuri osa laajaa kansalaiskeskustelua herättäneistä päätöksistä on tehty ilman yhdenkään luottamushenkilön siunausta. Luottamushenkilöille esitetään kokouksessa lista tehdyistä päätöksistä. Yksi tällaisia oli Teknisen lautakunnan otto-oikeudella muuttama päätös elintarvikkeiden hankinnasta. Paikallinen yrittäjä olisi viranhaltijan päätöksellä jäänyt ilman sopimusta.
Niin kaupunginhallituksessa kuin lautakunnissa tulee tätä nykyä olla todella skarppina, jottei opetuspäällikön viran perustamisen kaltaisia lapsuksia pääse käymään. Parasta olisi nyt nopealla aikataululla avata hallintosääntö ennen kuin prosessikuvaukset saadaan käytyä läpi. Suurin vikatikki olisi huomata uusien prosessien olevan ristiriidassa hallintosäännön kanssa. Sen jälkeen jouduttaisiin hallintosäännön muuttamiseen kiireellä, kuten alkuperäinenkin sääntö on tehty. Nyt olisi oikea aika rauhassa katsoa läpi hallintosäännön epäkohdat ja tuoda asiat rauhassa valtuuston päätettäväksi. Toivon, että kaupunginjohtaja Rantakokko kutsuu työryhmän kokoon ja asia saadaan alulle.
Päätösvallan alaspäin antamista perustellaan usein kiireellä. On kuitenkin päivänselvää, että alemmalla tasolla päätetään myös asioista, joilla ei ole niin kovinkaan kiire. Toinen peruste on se, että virkamiehiä ei enää nappaa tehdä työtään, jos ei mistään saa päättää. Vastakysymyksenä voin esittää sen, kuinka helppoa on saada luottamushenkilöitä(vapaa-aikaansa kaupungin hyväksi uhraavia henkilöitä) toimielimiin, mitkä toimivat vain kumileimasimena?
Haliintosäännöstä puhuttaessa ovat vastakkain virkamiehen ja luottamushenkilön painoarvo. Kysymyksen pitäisi kuitenkin olla kuntalaisen edusta, huolimatta siitä, kuka päätöksen tekee. Kuntalainen ei voi vaikuttaa muuhun kuin vaaleissa valittavaan valtuustoon ja sitä kautta kaupungin päätöksentekoon. Äänestyspäätöstään voi seuraavissa vaaleissa muuttaa, mutta virkamiestä on jo vaikeampi vaihtaa.
Äkillisesti poisnukkunut valtuutettumme Antti Allén(1948-2010) puhui palatsivallankumouksesta. Hän ei tainnut olla niin kovin väärässä. Ikävä vain, että olemme itse luovuttaneet aseet vallankaappaajien käyttöön
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home