Saturday, December 12, 2009

Arvovalintakysymyksiä

Marjatta Hyttinen kirjoittaa(SSS 10.12) demareiden vastuuttomuudesta kaupungin taloutta kohtaan. Kummallista puhetta puolueelta, jonka näkemyksien mukaan veroprosentin korottamiselle ei ollut tarvetta. Kaupunginjohtajan mukaan budjettiesitys oli sopeuttava. Minä näen sen palveluja heikentävänä.

Kokoomuksen ajama 0,5% leikkaus henkilöstömenoihin olisi tarkoittanut, ettei sijaisia ja määräaikaisia enää palkata. Esitetty leikkaus olisi tarkoittanut yli 50 henkilötyövuoden vähentämistä. Sen sijaan, että säästö olisi kohdentunut suoraan henkilöstön palkkarahoihin, he esittivät vaihtoehdoksi leikkausta koulutus- ja TYKY-rahoihin, millä leikkauksilla osa 800 000 euron säästöstä olisi voitu rahoittaa.

Hyttisen mukaan henkilöstö voisi vallan hyvin pitää palkattomia vapaita tai tehdä taksvärkkipäiviä. Nyt viimeistään tiedämme, että kokoomuksen toivotalkoot todella tarkoittavat sitä, että työtä pitäisi tehdä palkatta, talkoilla.

Valtuuston oikeisto on useaan otteeseen paheksunut puhujakorokkeelta henkilöstön sairauslomia. Nyt oltaisiin kuitenkin valmiina toimenpiteisiin, jotka ovat omiaan lisäämään sairauslomia, sillä mm. hoitoalalla on jo nyt tiukkaa ja valtaisa resurssipula. Lisäksi oikeisto on nähnyt tarpeelliseksi lähettää koulutukseen ylimmän johdon kahdeksan, käsittääkseni pätevää, virkamiestä 50 000 euron hintaan. Koko henkilöstölle on koulutusmäärärahaa varattu 300 000 euroa.

Lisäksi esitetty henkilöstösäästö olisi kohdellut eri toimialoja epätasa-arvoisesti. Sivistystoimessa henkilöstömäärärahoihin oli jo valmiiksi tehty leikkauksia, ennen budjetin hallituskäsittelyä. Kouluihin ja päiväkoteihin olisi siis kohdistunut huomattavasti suurempi säästötavoite kuin muualle. Myös kokoomuksen juhlapuheissa kaikuu huoli lapsista ja silti heiltä ollaan valmiit leikkaamaan ensi tilassa kaikkein eniten.

Tatu Johansson(kok) totesi valtuustossa, että henkilöstökuluista oli tarkoituskin tulla yhdistymisen myötä säästöjä. Yhdistymisen tuomilla synergiaeduilla tuskin tarkoitetaan valtuuston palkkarahoihin käyttämää leikkuria. Kuten kaupunginjohtajakin on useasti todennut, säästöt syntyvät läpikäymällä toimintatavat ja järkeistämällä ne.

Kokoomus oli ainoana suurena puolueena valmis vaatimaan vesilaitokselta edelleen 4 % korkoa. Tämä olisi tarkoittanut 20 prosentin kasvua vesimaksuihin. Esitys kaatui äänestyksessä ja maksujen korotus tulee olemaan kuntalaisille puolet kokoomuksen haluamasta.

Valtuustossa tehtiin maanantaina arvovalinta ihmisen puolesta.

Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 11.12.2009

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home