Friday, November 20, 2009

Julkista ja yksityistä

Reilu kuukausi sitten tehty päätös sopimusperusteisesta jätteenkuljetuksesta sai tiistaina seurakseen päätöksen jätteekuljetuksen täydentämisestä kunnallisesti. Eli siis tukitaan se suurin aukko, jonka päätös sopimusperusteisuudesta jätti. Sinällään olen tyytyväinen, että lautakunta tiistaina päätti esitystä suuremmista taksoista, jotta loputkin sitten sen sopimuksen tekisivät. Edelleenkään en ole muuttanut mieltäni järjestelmien paremmuuden välillä.

Toveri Vesa kirjoitti Salon Seudun Sanomissa Kela-korvausten nostojen puolesta. Olin hivenen hämmentynyt ja meinasin hörpätä aamukahvini väärään kurkkuun. Ensin en oikein saanut kiinni kirjoituksen punaisesta langasta. Luin kirjoituksen uudelleen varmistaakseni sen, että hän ei todellakaan vaadi lisää resurssia julkiselle vaan yksityiselle puolelle. Mielenkiintoinen näkemys itsensä useasti hyvinkin vasemmalle sijoittavalta demarilta.

Oma näkemykseni on, että Suomessa ei todellista yksityissektoria ole edes olemassa. Valtio tukee avoimesti sijoittajien toimintaa. Tämän päivän SSS:n mielipidepalstalla oli mielestäni asian suhteen oikeansuuntainen kirjoitus. Yritystoiminnan tulisi 0lla oikeaa yritystoimintaa, eikä sitä tulisi verovaroin tukea. Kela-korvauksen nostaminen nykyisestään tarkoittaisi todennäköisesti lisää ilmaista rahaa ulkomaisten pääomasijoittajien taskuihin.

Ongelmatonta korvausten poisto ei todellakaan ole, sillä aikaa myöten on päässyt syntymään epäterve rakenne julkisen ja yksityisen sektorin välille. Esimerkiksi hammas- ja silmälääkäreitä on julkisella puolella niin vähän, ettei korvausten lopettaminen ole ihan yksiselitteistä. On kuitenkin aiheellista kysyä, miksi valtio tukee kahta päälleikkäistä järjestelmää ja näin ollen myös yritystoimintaa suoralla tuella? Onko olemassa jokin muu liiketoiminnan ala, joka näin suoraan saisi rahaa valtiolta?

Sitten lopuksi pieni lukuvinkki. http://www.labour.fi/ptblogit.asp

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home