Saturday, October 17, 2009

Vauvan kanssa

Joku viisas lasten lehti tiesi kertoa, että vauvan pitkät päiväunet saavat aikaan myös yöunien paranemista. Meillä asia tuntuu olevan päin vastoin. Aina pitkien päiväunien jälkeinen yö tuntuu olevan se kaikkein vaikein. Katsotaan, miten tänään käy.

Yritän muutoinkin suhtautua varauksella noiden lehtien kertomaan. Ne kertovat kuitenkin vain keskiarvoisesti sen, miten vauvat kehittyvät, nukkuvat tai syövät. Jokainen vauva on yksilö ja vakaasti uskon, ettei kukaan tunne vauvaani paremmin kuin minä. Vietän hänen kanssaan niin paljon aikaa, että pienestäkin liikkeestä alkaa huomata, mikä toisella on hätänä.

Tunnen myös muutaman oppikirjaäidin, joiden touhuja katsellessani olen järkyttävällä tavalla huomannut maalaisjärjen kadonneen. Ruoan määrää, unta ja muita asioita seurataan kirjoista ja vauvan oma luontainen rytmi ei saa ymmärrystä. Kyllä meilläkin toki jo pidetään kiinni iltapesusta, iltaruuasta ja nukkumaanmenosta, mutta yleisesti päivä vietetään aina Rikon tahdissa, joka on sitä, että nukutaan, kun nukuttaa ja syödään, kun on nälkä. Meillä toimii näin. Ehkä jossain toimii oppikirjasta lukeminen, mutta uskon vakaasti, että lapsi opettaa äidiksi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home