Friday, October 23, 2009

Leikkauslistoja lapsiperheille

Vääntö Salon kaupungin budjetista on alkanut. Eilisessä budjetti-iltakoulussa kaupunginjohtaja esitteli leikkauslistansa eli kauniisti sanottuna sopeuttamisohjelmansa. Lapsiin ja lapsiperheisiin tuntuu nyt ulottuvan säästämisen pitkä koura. Listalla oli mm. kotihoidon kuntalisän leikkaaminen. Lisä putoaisi jatkossa noin puoleen.

Kuntalisän piirissä on tällä hetkellä reilut 650 perhettä. Mitä tapahtuu, jos kaikki nämä lapset olisivatkin yht'äkkiä kunnallisen päivähoidon tarpeessa? Kunta tuskin pystyy vastaamaan tarpeeseen, mikäli näin kävisi. Sivistystoimenjohtajan mukaan riski on olemassa, että lapset kunnallisen päivähoidon tarpeessa olisivat. Sinällään lisä on kaksijakoinen. Toisaalta se edistää miesten ja naisten välisten palkkaerojen kasvua, mutta toisaalta antaa myös pienempi tuloisille perheille mahdollisuuden olla pienten lasten kanssa kotona. Jos lisä pienenee näinkin paljon(kolmanneksen), niin tämä aito valinnan vaihtoehto monelta poistuu. Kotihoidon kuntalisää voidaan myös pitää eräänä kunnan kilpailukeinona, mikäli halutaan houkutella uusia lapsiperheitä alueelle. Vanhemmistahan sitten vauva-ajan jälkeen tulee kuitenkin kunnalle veronmaksajia. Lisäksi pitäisi ottaa huomioon, että kunnallinen päivähoito on aina kalliimpaa kuin lisän maksaminen. Keskikaupungin päivähoitopaikat on täynnä. Jos haluan saada lapselleni hoitopaikan, voi olla, että se osoitetaan Särkisalon kaupunginosasta. Tämänhän ei ole minkään valtakunnan järjen mukaista tai edes teoriassa perheelle mahdollista.

Muita lapsiin kohdistuvia toimenpiteitä ovat mm. koulunkäyntiavustajien määrän vähentäminen, avustajien vähentäminen päivähoidosta sekä perusopetuksen tuntikehyksen leikkaaminen. Tuntikehykseen puuttuminen suurentaa ryhmäkokoja. Kaiken tämän lisäksi vielä liikelaitosten taksoja korotetaan. Eli siis työttömyyden aikana kuntalainen maksaa enemmän niin vedestään kuin kaukolämmöstään.

Täytynee todeta, että porvarihallitus pelaa hienoa peliä. Kunnissa myös SDP:n edustajat joutuvat leikkausten tekijöiksi, vaikka suurin syy on se, ettei hallitukselta liikene kunnille tarpeeksi apua. Kieroa, mutta kannatusta lisäävää.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home