Tuesday, September 29, 2009

Vaaliraha, ärrimurri

SSS julkaisi tänään paikallisten puoluejohtajien kantoja vaalirahoitukseen ja erityisesti siihen, mitä tulisi kieltää ja sallia. Minulla ei ole asiaan oikeastaan kantaa, koska asia vaatisi lain tutkimista syvemmin. Pääasia on, että avoimmuus toteutuu ja kampanjoiden hinnat tulisivat alas.

En suoralta kädeltä lähtisi kieltämään muuta kuin nämä rahat, jotka on perustettu muuta tarkoitusta varten. Yksityishenkilöiltä ei tukemista voi kieltää(jäsenmaksutkin ovat eräänlaista tukemista). AY-rahaa ovat saaneet puolueet eripuolilta ay-kenttää. Poliittinen vasemmisto työntekijäpuolelta ja oikeisto työnantajapuolelta. Miksi niitä kieltämään? Jäsenmaksut ovat kuitenkin vain murto-osa yhdistysten budjetista. Yritysten tuetkin ovat mielestäni ihan ok, kunhan ei laittomuuksia tapahdu, kuten nyt Nova-kohussa näyttää tapahtuneen.

Salolaiset puoluejohtajat jakaantuivat mielestäni kahteen leiriin. Minä ja Lindholmin Harri(vas.) olemme sitä mieltä, että ay-raha pitäisi sallia. Porvarijohtajat(lukuunottamatta Halkilahtea)sitä mieltä, että ei. Ymmärretäänkö ay-rahalla vain työntekijäpuolen rahat?

Kaikenkaikkiaan en näe sitä, miksi media on onnistunut likaamaan kaiken puoluerahoituksen. Pitäisikö puolueiden elää pyhästä hengestä, jos kaikki tukeminen kielletään? Ei minulta siis saa ymmärrystä Urpilaisen äärilaita kaiken kieltämisestä. Millä paikalliset tahot sitten elävät? Ei puoluetuki yletä tänne saakka ja jäsenmaksuistakin vain murto-osa tulee paikalliseen toimintaan.

***************

Olin eilen kuuntelemassa talousseminaarissa, jossa puhuivat mm. Ilkka Kanerva ja Eero Heinäluoma. Näin vaalirahakohun keskellä tuli hieman hymy suupieleen, kun ajatteli sitä, kuinka pienestä syystä Kanerva joutui paikkansa jättämään. Vanhanen nököttää pallillaan kuin tervaskanto.

Asiaan. Seminaarin anti oli kaikkineen hyvä. Mielenkiintoista on, että pessimismi vai ollako realismi, huokui jokaisesta puheenvuorosta. Heinäluoma suomi hallituksen politiikkaa, mutta hyvin kiltisti. Tosiasia on, että verojen kevennykset eivät ole linjassa sen kanssa, että taloustilanne on tämä. Hallitus on aiheuttanut pysyviä tuloaukkoja, jotka seuraavien hallitusten pitää täyttää. Ei mikään herkullinen paikka.

Vaikka Eerosta mitä sanotaan, niin eilen minulle tuli jopa hieman ikävä häntä puolueen puheenjohtajana.
***************

Salon Demarinuorten puheenjohtaja vaihtui syyskuun alussa. Itse en enää löytänyt itseltäni aikaa toiminnan oikeaan kehittämiseen, mutta nyt tuntuu siltä, että alkaa tapahtua. Onnea Kaisalle ja hyvää puheenjohtaja kautta! Tulen olemaan parhaan kykyni mukaan tukena.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home