Thursday, September 03, 2009

Terveisiä lautakunnasta

Eilisessä lautakunnan kokouksessa tuli esiin muutama mielenkiintoinen seikka. Käsittelimme siis talousarviota ja jaoimme avustuksia. Lisäksi tekninen toimi sai ainakin allekirjoittaneen suusta satikutia. Jälleen kerran lautakunta työskentely oli keskustelevaa ja avointa.

Talousarvion ehkä mielenkiintoisin kohta oli siivouksen kallistuminen sen siirryttyä vuoden vaihteessa tekniseen toimeen. Nyt, kun toimialamme ostaa siivouksen sisäisesti teknisiltä, niin sisäisten palvelujen ostot ovat kasvamassa ensi vuonna yli tuhannella prosentilla. Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että palvelun laatu on laskenut, eikä joustavuutta enää ole samalla tavoin kuin ennen.

Laadun lasku ei varmasti ole työntekijöiden vika, vaan sen faktan, että siivouspuolella ollaan tehty uusia mitoituksia. Tämä siis on niitä kellotuksia, missä ajassa mikäkin wc tulee kuurata. Mitoitusten muuttaminen yleensä tarkoittaa sitä, että samaan työhön saa käyttää entistä vähemmän aikaa. Tästä voi miltei suoraan päätellä, että laatu kärsii kiireessä. Se, miten kustannusten valtava nousu korreloi tiukempien mitoitusten kanssa on kyllä suunnaton mysteeri. Siivouskustannukset ovat ensi vuonna nousemassa hurjasti jokaisella toimialalla. Onko keskisttäminen aina siis hyvästä? Kaikki kunnia kuntamme laitoshuoltajille, että jaksatte tehdä työtänne kiireestä huolimatta.

Toinen budjetin mielenkiintoinen kohta oli ulkoisten palvelujen ostojen lisääntyminen, joiden luvattiin pienentyvän. Tämä kaatuu niin ikään teknisen toimen niskaan ainakin osittain. Liikuntatoimi haluaisi ostaa palvelut sisäisesti tekniseltä toimelta, mutta siellä ei ole kuulemma ole resurssia tuottaa palvelua. Ostetaan siis ulkoa kenttien kunnossapito. Mielenkiintoista on, että kaupungissa on yli 3700 työntekijää, mutta ulkokenttien hoitoon siitä nipusta ei porukkaa riitä. Olisiko siis kuitenkin parempi, että liikuntatoimelle työskentelevät olisivat kaikki liikuntatoimen palveluksessa?

Avustusten jako suoritettiin sääntöjen mukaan, poikkeuksia tekemättä. Lautakunta on vetänyt koko vuoden tiukkaa, sääntöihin perustuvaa, linjaa. Liikuntapuolen avustukset oli helppo jakaa, koska avustusten euromäärä perustui pisteytykseen, jonka perustana oli seurojen harjoituspäiväkirjat. Suurimman potin keräsivät paljon junioreita liikuttavat seurat: Salpa, Vilpas ja Salo HT. Muutamalla seuralla oli puutteita hakemuksessa ja nämä sitten toivottavasti ottavat opikseen.

Lautakunnan tiukat sääntötulkinnat meinaavat mennä kankkulan kaivoon muiden tahojen toiminnan takia. Siinä saat sitten selitellä, miksi kaupunkimme uusi jääkiekkoseura maksaa vuoroistaan tämän kauden ajan, kun kolmipäiväinen konsertti saa tilat maksutta käyttöönsä. Tämän lisäksi konserttijärjestäjälle annettiin vielä parin tuhannen markkinointiavustus. Kaupunginjohtajalla on toki oikeus näin toimia, mutta näin kuntalaisena pistää kyllä mietityttämään, miten tällainen toiminta on linjassa kulujen karsimisen kanssa. Karsitaanko kuluja ainoastaan palveluista? Johdon koulutukseen ja markkinointiin tuntuu "pikkurahaa" riittävän. Jännityksellä katsomme, tukeeko kaupunkimme myös tenniksen Davis Cupia tuhansilla euroilla antamalla tilan maksutta käyttöön.

Johdon koulutukseen todettakoon, että seuraavaksi, kun ylempää johtoa rekrytoidaan, on oltava erityisen tarkkana pätevyyden kanssa. Kunnalle tulee kalliiksi, jos koko ylin johto on epäpäteviä johtajia.



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home