Friday, September 18, 2009

Ruotsin opiskelua

Pohdin joskus aikaisemmin lapsen kummien valintakysymystä. Tämä taisi olla jo ennen kuin Riko oli edes syntynyt. Olimme kysyneet kummeja jo hyvissä ajoin. Ristiäisissä tunne siitä, että olimme osuneet oikeaan vain kasvoi. Edelleen joka kerta, kun ajattelen lapsemme kummeja, tulen yhä varmemmaksi siitä, että olemme löytäneet parhaat. Koska tiedän, että ainakin joku teistä täällä säännöllisesti käy, niin kiitos! Mikäli en aina kasvokkain muista sitä sanoa.

Selailin viime viikolla vanhoja Laurin lukion koululehtiä. Lehden nimi oli Anonyymi. Olin toimittamassa lehteä parisen vuotta. Pääasiassa toimitin vitsejä ja horoskooppeja. Hymyssä suin luin läpi kaikki tallessa olevat lehdet ja huomasin tehneeni yhden haastattelun Leppäsen Anterostakin. Tuohon aikaan Antero etsi oppilaille tasa-arvoista kohtelua riippumatta siitä, kirjoittaako syksyllä vai keväällä. Välikommenttina huomautan, että sujuva ruotsin kielen taitoni on pitkälti Anteron ansiota, tosin aksenttini hankin töissä Tukholmassa. Mikäli pitäisi valita kautta linjan paras opettajani, niin hän se olisi.

Eräänä kertana ruotsin tunnilla luimme ääneen kappaletta. Seitsemän henkilöä ennen minua oli lausunut väärin sanan musiker. Oma vuoroni tuli. Muistan edelleen, kuinka kova paine tuli, kun opettaja oli korjannut jo koko muun ryhmän lausuntaa. Piste minulle. Osasin! Toisia vaikeita sanoja oli ainakin Japan. Myös lausahdus: "Bort med tuggummin" , tuli meille tutuksi vuosien mittaan. Välillä tulee hieman ikävä tekstiä: "Ethän häiritse myöhästymällä". Oi niitä aikoja. Elämä oli niin helppoa ja yksinkertaista.


1 Comments:

At 11:16 AM , Blogger Unknown said...

Huomenta Saija!

Kiitos lämpimistä sanoista! Jos opetusryhmissä aina edes puolella oppilaista olisi ollut 50 % sinun asenteestasi ja motivaatiostasi, opettajan työni olisi ollut pelkkää huvia.
Siitä valituksestani, että syksyllä sai helpommin parempia arvosanoja minulla on myös hauska muisto.
Ylioppilastutkintolautakunnan silloista puheenjohtajaa matemaatikko Aatos Lahtista ja minua haastateltiin tv-uutisissa. Lahtinen sanoi, että väitteeni on perätön: eroa ei ole. Loppuksi hän totesi, että "sitä paitsi ero tulee poistumaan, kun kirjoitukset hajautetaan."!!!
Vi kommer att ha en utmanande höst. Det är gement ansvar, som nu behövs!

mth

Anders

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home