Monday, September 07, 2009

Pienituloinen perheeni

Olen pitänyt periaatteenani olla kritisoimatta istuvan puoluejohdon tekemisiä. Aamuinen lehti uutisoi, että puolueemme puheenjohtaja pitää 2900 euroa ansaitsevia pienituloisina. Kävin sitten lukemassa Jutan blogin, koska paikallismedian tarkoitushakuisuus tiedetään. Kommenttihan liittyi verotukseen ja sen kompensoimiseen pienituloisille, joita tekstin mukaan ovat alle keskitulon ansaitsevat(n. 3000e). Vaarallinen kommentti, sillä jo suomalaisten naisten keskitulokin pyörii alempana eli 2500 euron paikkeilla. Eli siis keskituloisetkin ovat pienituloisia?

Voi pojat! En ennen tiennyt, että perheemme on pienituloinen. Onneksi olen nyt valistunut asian suhteen.

Oletetaan, että menet hakemaan vaikka toimistotöitä omasta kaupungistamme. Palkkatoive. Jos esität toiveen, joka alkaa kakkosella, monessa firmassa sinut nauretaan pihalle. Puhumattakaan kolmosella alkavista palkoista. Olen tätä samaa dilemaan pohtinut aiemmin tradenomien sijoittumisen yhteydessä. Eli tuonne kolmeen tuhanteen euroon ei kovin helpolla ainakaan juuri aloittavana työntekijänä pääse. Ja ne, jotka pääsevät, tuskin pitävät tuloa kovin huonona. Kuuden tuhannen euron kuukausituloilla alle kolmen tonnin tulot saattavat tuntua vähäisiltä. Uutinen on, että keskituloinen palkansaaja tässä maassa saa hankittua talon, auton ja tehtyä silloin tällöin ulkomaanmatkankin.




1 Comments:

At 3:31 PM , Anonymous Pasi said...

Samaa mieltä sikäli, että Jutalla pääsi vähän suojaus laskemaan. Jos sanoo jotain, josta toimittajien tai kilpailijoiden on mahdollisuus vinoilla, niin varmasti siitä vinoillaan.

Mutta ensinnäkin. Jos vähemmän kuin keskitulon ansaitsevat eivät ole pienituloisia, niin mitä he sitten ovat? "Matalaa keskituloa ansaitsevia"? "Kohtuullisesti ansaitsevia"?

Totta kai oikeasti on niin, että keskituloisia lienevät vähän muutkin kuin täsmälleen 3000 euroa tienaavat.

En ole löytänyt toimittajien (enkä sinunkaan) kommenteista sitä, mikä minusta Jutan kirjoituksessa oli määrittelemisen kannalta myös tärkeää: "Erityistä huomiota kiinnitettävä jo niihin 700 000 henkilöön, jotka elävät köyhyydessä (alle 1100 euroa kuussa)"

Pienituloisimmat eivät siis ole "pienituloisia", vaan ihan suomeksi sanottuna köyhiä.

Toiseksi. Minusta Jutta oli nyt ensimmäinen, joka sohaisi tässä jo hyvän aikaa puhallettuun kuplaan. Puolueesta riippumatta kaikki poliitikot perustelevat mitä tahansa toimenpidettä sillä, että se auttaa pienituloisia. Aika vähän on puhuttu siitä, mikä pienituloinen on.

Aihe on sikäli aika visainen, että suurin osa ihmisistä (äänestäjistä) elelee tuossa nyt määritellyn pienituloisuuden ja keskituloisuuden rajamailla. Heitä alkanee jossain vaiheessa kyrsimään, että poliitikot eivät huomioi heitä millään tavalla, vaan jatkuvasti puhutaan "pienituloisista". Herne menee myös nenään silloin, jos heidät itsensä määrittelee "pienituloisiksi". Hyvinhän tässä on pärjätty ja leipää kaupasta saatu.

Ylipäätään tuosta Jutan jutusta minulle tuli sellainen olo, että nyt yritetään ottaa askelta siihen suuntaan mihin minusta on viisasta kulkeakin. Jos kaikki puhuvat jatkuvasti "pienituloisista" niin meidän on ihan hyvä muistaa meidän perusporukkaakin; duunareita. Vaikka duunari voi kirkkaasti tienata tänä päivänä 3000 kuukaudessa, on hän silti meidän porukkaamme.

Aika horjuva tämä askel nyt oli, mutta askel kuitenkin.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home