Sunday, May 17, 2009

Liikuntapalveluja jälleen

Tänään SSS:ssa olleessa liikuntapalveluihin liittyvässä kirjoituksessa kävi selväksi, että kuntosalimaksu Perniön liikuntahallilla tuplaantuu. Liikunta- ja nuorisolautakunta hyväksyi liikuntapalveluiden hinnaston, jossa tuo maksu myös määräytyy. Ollikkalan kuntosalille maksu tulee kokonaan uutena. Tuosta lautakunta äänesti, koska se oli myös säästölistan yhtenä kohteena. Hävisimme äänestyksen.

Palveluhinnastoa hyväksyttäessä allekirjoittanut jäi ainankin siihen käsitykseen, että hintoja ei ole nostettu, ne on vain saatettu samalle tasolle entisten kuntien hintojen kanssa. Kuntosalit on jaettu varustelutasonsa mukaan eri ryhmiin, joilla on myös eri hinnat(Ollikkala, Perniö ja Halikko ovat kalliimpia kuin muut). Pienemmillä kuntosaleilla ei ole henkilökuntaa, mikä toki pienentää kustannuksia niiden osalta. Sinänsä jotkut kunnan palvelut voivat mielestäni olla vastikkeellisia, mutta tässä on kyllä mennyt lankaan yksi jos toinenkin. Toisaalta maksuttomuus kuntosalilla tuntuu olevan suurempi kynnyskysymys perussalolaisille kuin muille liitoskunnille. Lisäksi yksi kuntosali olisi edelleen käyttäjilleen maksullinen, vaikka maksu muilta poistettaisiinkin. Uimahallin salille ei ilman maksua pääse, ei ole päässyt niin kauan kuin minä muistan. Sinänsä voisin tästä nostaa älläkän, sillä sali on itselleni lähin sali eli nk. kotisali ja maksaa jumalattomasti enemmän kuin muut. En ole koskaan ymmärtänyt kuntosalin kytkemistä uimahallimaksuun, mutta mieluusti kyllä siitä palvelusta maksan. Uimahallissa sali on hieno, täysin verrattavissa ellei parempikin kuin yksityisillä palveluntarjoajilla.

Vaikka en vastakkainasetteluita haluakaan harrastaa, niin nyt teen niin. Koomista koko keskustelussa on, että olemme valmiit luopumaan syöpäpotilaiden korvauksista, koska meillä on olemassa maksukatto(590€/vuosi), mutta vastustamme kuntosalimaksua(90€/vuosi). Kumpi kirpaisee maksajaansa enemmän? Hoitokorvaukset on omassa maakunnassamme lopetettu jo muualta kuin Salosta. Tätä ei toki voi käyttää perusteena Salon tilasta päätettäessä, mutta sama sääntö taitaa koskea ainakin suurinta osaa kuntien kuntosaleista.

Soten ja Linun puolella puhutaan hyvin erilaisista rahasummista noin yleensä. Liikuntatoimessa ainoa rahanlähde on oikeastaan uimahalli, joka tuottaneekin ennakoitua enemmän. Uimahallia myös käyttää huomattavasti suurempi osa kuntalaisita kuin kuntsaleja. Kuntosalien kautta tuleva raha ei muodosta merkittävää kassavirtaa kaupungin suuntaan. Toinen kysymys on, että miten pienillä saleilla valvotaan, ettei yhdellä avaimella salia käytäkin useampi kuin yksi käyttäjä samalla maksulla. Suuremmilla on henkilökuntaa tätä valvomassa.

Lehmijärven saunamaksu onkin sitten jo eri juttu. Itse näen, että maksu on ok. Sauna ei ole sellainen yhteisöllisyyden muoto, jonka itse koen suoraan kunnan tehtäviin kuuluviksi ja näin ollen vaatisin sen olevan maksutonta käyttäjilleen.

Uuden kunnan valmistelu on edennyt aivan liikaa virkamiestyönä. Luottamushenkilöinä on pakko luottaa virkamiehen sanaan, koska mitään ei saada valmiiksi. Liikuntapuolelle jo kaksi kokousta on joko peruttu tai siirretty. Nähtävästi melkoista sumutusta tapahtuu joka sektorilla.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home