Monday, May 25, 2009

Äitiysloman mietteitä

Ensimmäinen virallinen äitiyslomapäiväni oli lauantaina. Olen odotellut päätöstä äitiyspäivärahasta kohta kolme kuukautta. Kyselyihin olen saanut epämääräisiä vastauksia, joihin on kai sitten tyytyminen. Tuntuu vain kummalliselta, että äitiyslomallakin minun pitäisi juosta työpaikalla selvittämässä palkan ja päivärahan erotusta, jotta työnantaja tietää maksaa oikean suuruista palkkaa.

Ylipäänsä tuntuu olevan, että Kelalla paremmin toimii liikaa maksettujen tukien takaisin perintä kuin uusien päätösten tekeminen. Erityisesti opiskeluaikana tämän huomasi jatkuvasti ympärillään. Mikä kummallisinta, monet perimisistä ovat täysin perusteettomia ja vaativat suunnattomat määrät oikaisuvaatimuksia ja selvityksiä. No onhan tämäkin tosiaan tapa työllistää.

***************

Salon kaupunki on uudessa muodossaan ollut olemassa pian viisi kuukautta. Minä olen huolestunut. Huolestunut siitä, miten uutta kaupunkia rakennetaan liiaksi virkamiesten voimin. Luottamushenkilöiden painoarvoa tunnutaan lyttäämään tilanteessa kuin tilanteessa. Uusi kuvio vaatii myös luottamushenkilöiltä entistä enemmän perehtymistä ja valveutuneisuutta, jotta tilanne ei mene enää kaaottisemmaksi.

Ymmärrykseni riittää kyllä siihen, että johtavilla virkamiehillä on kädet täynnä töitä ja kiire on valtava. Kysymys kuuluukin, mitä tehtiin sen puolentoista vuoden ajan, joka kului sopimuksen hyväksymisestä varsinaiseen liitospäivään. Edelleen vaikuttaa siltä, että liitos on tullut yllätyksenä. Sympatiani valuvat kyllä ihan muualle kuin johtoportaaseen, sillä syyttävä sormi osoittaa liian usein alaspäin ja operatiivisen tason suuntaan.

Ylintä päätösvaltaa kaupungissa käyttää valtuusto, joka on sitten omalla päätöksellään luovuttanut valtaansa alaspäin. Kaupunginhallituksen merkitys ei ole ollenkaan vähäinen. Kaikkien, niin hallituksen kuin lautakuntien, tulee omalta osaltaan pitää kiinni siitä, että kaupungissa eivät virkamiehet toimi luottamushenkilöiden tahdonvastaisesti. Tällaisesta on jo olemassa lukuisia esimerkkejä.

***************

Tämän päivän UP Demarissa Kimmo Kiljunen tuhahtelee Matti Vanhaselle. Matti kun fiksuna poikana kritisoi Euroopan Demareiden puheenjohtaja Poul Nyrup Rasmussenin blogitekstiä ja väitti sen olevan Suomen SDP:n tilaustyö. Matti ei oikein koskaan ole kestänyt kritiikkiä, joten sinänsä yllätys ei varmasti ole suuren suuri, että hallituksen politiikkaa ei saisi arvostella - paitsi Mauri Pekkarinen ja Sauli Niinistö.

Matti tuskin jatkaa Suomen pääministerinä vuoden 2011 vaalien jälkeen. Niin alhaalla on Kepun tämän hetken kannatus. Jos pääministeriys olisi vain omasta halusta kiinni, niin paikalle olisi varmaan tunkua. Onneksi äänestäjät päättävät.

EU-vaalien äänestys alkaa keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 7.6.2009. Itse uskon vahvasti puolueemme kolmen paikan säilyttämiseen ja riittävällä prosentilla saatamme yltää jopa neljään. Tuorein 7-päivää(tuli näytenumerona postitse) kertoi osan ehdokkaiden vaalibudjeteista. Median merkitystä vaalien ratkaisijana puoltaa palovaroittimen alle 7000€ budjetti, sillä tuolla summalla ei voi parlamenttiin päästä ilman todellista apua medialta.

Palovaroitin on nimetty mm. tunnetuimmaksi(toisena tulee SDP:n Mitro Repo) ja pätevimmäksi(minne jäivät esimerkiksi Kimmo Kiljunen ja istuvat mepit) euroehdokkaaksi. Mistä nämä sitten tulevat? Gallupeista, jotka tehdään tarkoitushakuisesti niin, että tulos on kysyjän tiedossa jo ennen kysymyksen esittämistä. Fakta on, että palovaroittimella ei ole EU:ssa todellista valtaa missään suhteessa, vaikka kuinka toista väitettäisiin. Tällä hetkellä valtaa on demari- ja kokoomusmepeillä, mikä on tilanne myös jatkossa. Luvata voi aina paljon, mutta miten lupauksensa lunastaa?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home