Monday, April 27, 2009

Vaikeita aikoja

Viikonloppu on taas ollut täynnä sosialidemokratiaa, kuinkas muuten. Lauantaina piirikokous Maskussa sekä eilen piirihallituksen strategiaseminaari, jonka tuotoksista pääsemme nauttimaan myöhemmin kuluvaa vuotta.

Viime viikko oli monella tapaa vaikea, eikä se tästä näy helpottuvan. Puhun nyt kaupungin talousarvion avaamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Liikunta- ja nuorisolautakunta äänesti kolmesta toimenpiteestä, joista kaksi enemmistön äänillä jää nyt toteutumatta. Tiedostan toki, että säästöjä pitää jostain saada, mutta keinona uimahallimaksun korottaminen on väärä. Ja kun päälle lisätään se fakta, että halli näyttää nyt jo tuottavan 150 000- 200 000 euroa enemmän kuin tuottoja on budjetoitu.

Lehmijärven kuljetukset jatkuvat ainakin tämän kesän entisellään. Ensi vuonna tilannetta arvioidaan käyttäjämäärän perusteella uudelleen. Saunamaksusta lautakunta ei sen sijaan äänestänyt. Kaikilla muilla kunnan uimarannoilla sauna on maksullinen, ollut jo ties kuinka kauan.

Kolmantena äänestyksen aiheena oli Ollikkalan kuntosalimaksu. Sali on ollut maksuton käyttäjilleen, mitä sinänsä voidaan pitää melkoisena harvinaisuutena. Demokratian seurauksena sali muuttuu maksulliseksi, sillä me maksua vastustavat hävisimme äänestyksen. Nyt kaikissa kunnan kuntosaleissa on sama maksu(lukuunottamatta uimahallia ja salohallia), jonka maksettuaan voi käyttää kaikkia kunnan saleja.

Kulttuurilautakunta tekee omat linjauksensa tällä viikolla. Lautakunnalla ei tule olemaan helppoa, sillä se on jo myöntänyt(äänestyksen jälkeen) ruhtinasosan avustussummasta yhdelle toimijalle etukäteen. Miten on perusteltua tällainen kaikkea muuta kuin tasapuolinen päätös? Ja miten perustellaan sitä, että muiden avustuksia järjestäen leikataan, mutta yksi saa saman summan kuin aina ennenkin? Puolueellistako?

Tänään kaupunginhallitus käsittelee kivikausikeskuksen jatkoa. Oma kantani on selvä. On ollut jo siitä saakka, kun Suomusjärven kunta, osoittamatta yhteistyökykyä, päätti rakentaa keskuksen, vaikka sen rakentaminen uutta kaupunkia valmistelleessa toimikunnassa tyrmättiin. Suunnitelmat ovat olleet epärealistiset ja hankkeeseen uppoaisi kaupungilta kohtuuttomasti rahaa. Lisäksi kummastuttaa mm. viideksitoista vuodeksi tehty vuokrasopimus ilman irtisanomisoikeutta. Tällä hetkellä kaikki hallintokunnat etsivät säästöjä, miten keskuksen tukeminen tukisi tätä linjaa? Johtoryhmä on tässä täysin oikeassa.

Kuntaliitosta koskevien päätösten jälkeen kuuli paljon puhetta siitä, miten Salo imaisee sisäänsä kaikki pienet kunnat ja vie leikkeleetkin leivältä. Nykytilanteessa voisin olla todella erimieltä siitä, kuka tässä alkuun maksajana on. Liitoksen hyödyt näkyvät vuosien päästä, joten tässä vaiheessa on kuitenkin liian aikaista vetää johtopäätöksiä voittajista ja häviäjistä. Viime vuoden tilinpäätösten perusteella tällaisen analyysin tekeminen on kuitenkin jossain määrin mahdollista ja pelkäänkin, mitä tilinpäätösten käsittely valtuustossa tulee olemaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home