Thursday, April 16, 2009

Tilitys

Salon kaupunginhallitus käsitteli viime kokouksessaan vanhojen kuntien tilinpäätöksiä. Sen enempää kiviä heittelemättä täytyy kyllä todeta, että melkoiset tuhlailutalkoot on viime vuonna ollut käynnissä kunnassa kuin kunnassa. Salo, Perniö, Pertteli ja Särkisalo olivat ne neljä kuntaa, jotka eivät uutta velkaa ole ottaneet. Muissa velkaa on sitten otettu jopa yli investointien summan. Voidaan kaiketi sanoa, että kuntaliitos tapahtui viimeisellä mahdollisella hetkellä, vaikkakin vanhan Salon asukkaasta saattaa tuntua hieman eriltä.

Huhtikuun aikana lautakunnat tulevat käsittelemään oman hallintokuntansa säästötoimenpiteitä. Arvaan jo omalta osaltani, minkä kimpussa tullaan painimaan liikuntapuolella. Taksojen määrääminen joka puolelle ei kuitenkaan ole säästötoimenpide, eikä totisesti korjaa ongelmia rakenteissa. On tehtävä arvovalinta siinä, että halutaanko oikeasti säästää vai vain luoda tällä tekosyyllä kuntalaisille uusia maksuja.

Huonoina aikoina kuntapalvelujen kysyntä kasvaa. Se on tunnettu fakta. Tämä vaatii kunnalta resurssia(käsipareja ja rahaa). Huonoina aikoina ei kuntalaisilla ole mahdollisuutta maksaa palveluista ainakaan yhtään enempää kuin hyvinäkään aikoina. Lisätaksoja en siis hyväksy. Akuutisti kunnan kassaan tulee lisää rahaa korottamalla veroprosenttia, mutta tämä ei yksin kyllä riitä. Kohta ollaan taas samassa suossa. Rakenteiden ja prosessien tutkiminen on aikaa vievää hommaa, eikä saletisti tuo tähän taantumaan helpotusta.

Palkkakustannukset ovat kunnassa suuret. Työntekijöistä emme voi lähteä säästämään, siihen meitä sitoo jo yhdistymissopimuskin. Ainoa, mitä voimme tutkia on se, kuinka paljon uusia työsuhteita luodaan ja että kaikki nämä tulevat aidosti tarpeeseen. Ehkä olisi syytä kiristää hallintosääntöä määräajaksi ja antaa vastuu lautakunnille ja hallitukselle päättää tämän vaikean ajan pidemmistä rekrytoinneista? Nyt virkamiehet saavat toimia aika vapaasti oman harkintansa mukaan.

Lomarahojen vaihtaminen vapaaksi ei mennyt läpi kuntapuolen työntekijäjärjestöillä. Hyvä niin. Tämä olisi tuonut mukanaan ongelman siitä, kuka pystyy vaihdon tekemään ja kuka tekee sinä aikana työt. Työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu olisi ollut kaukana tästä, vaikka myönnettävä on, että sellaisiakin töitä kunnassa tehdään, joissa tämä vaihto olisi ollut mahdollinen. Sinänsä moisessa vaihdossa ei mielestäni ole mitään pahaa, kunhan työntekijälle itselleen jätetään mahdollisuus valinnan tekemiseen.

Mielestäni suurin ongelma koko kuntaliitoksen kanssa on ollut se, etteivät päättäjät, asukkaat eivätkä virkamiehet osaa päästää irti menneestä. Muutoksia tulee. Niitä on pakko tulla. Tässä ei oltaisi mikäli kaikki voisi jatkua entisellään. Pieniä epäkohtia toki on, mutta kaikkea olekaan voitu saada kuntoon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. "Vanhassa Salossa", "Meillä Halikossa", "Kyllä Perniössä" jne. ovat tuttuja monesta mielipidekirjoituksesta, mutta niiden tulisi jo antaa olla. Olemme nyt uudessa Salossa ja elämme uusilla säännöillä. Parempi on hakea uutta toimintakulttuuria kuin edes yrittää istuttaa jonkin entisen kunnan(Salon) kulttuuria joka paikkaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home