Monday, March 09, 2009

YTK, AY ja eläke

Eläkekeskustelu käy edelleen kuumana. Tänään Salon Seudun Sanomissa mielipidekirjoituksessa vaaditaan, että demareidenkin pitäisi herätä siihen, että työuria pitää pidentää. Olemme hereillä. Pakolla ei ihmisten työuraa kuitenkaan pidennetä, vaan parantamalla työoloja ja jaksamista. Ruotsissa eläkkeelle saa jäädä jo aikaisemmin kuin Suomessa, mutta silti siellä pysytään työssä pidempään kuin Suomessa.

Myös Keskustan ja Kokoomuksen kannattajien piirissä ollaan eläkeasiassa hallituksen kanssa eri linjoilla. Myönteisimmin suhtautuvat yrittäjät. Mitäköhän sanoisivat maanviljelijät, jos uusi eläkeikä ulottuisi heihin asti?

**************

Uutispäivä Demarissa oli tänään mielenkiintoinen juttu YTK:sta. Jutussa etsitään kassan perimmäistä olemassa olon tarkoitusta. Kassan johto sanoo sen olevan tarjota vaihtoehto ja ansioturva kaikille. Toimittaja epäilee kyseessä olevan ihan muut syyt. YTK on vahvasti kokoomusvetoinen kassa. YTK ei sinällään tarjoa vaihtoehtoa AY-liikkeelle, sillä esim. ainakin omaan työttömyyskassaani saa liittyä myös ilman liiton jäsenyyttä.

AY-liike on porvaripuolueille punainen vaate, jota ollaan lyömässä alas aina sopivan tilaisuuden tullen. Suomen luottamukseen perustuva sopimiskulttuuri on taannut sen, ettei AY-liikkeen ole viime vuosina tarvinnut ryhtyä äärimmäisiin keinoihin työntekijöiden etuja ajettaessa. Lähellä se toki on ollut. Hyvässä muistissa on vielä Tehyn joukkoirtisanoutumiset, mikäli ei sopimukseen olisi päästy. Tehyn kiistassa myös hallitus näytti todellisen karvansa. Laki pakkotyöstä riivittiin kokoon äärimmäisen nopeasti. Toisen kerran hallitus tuli ulos eläkeasiassa.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home