Tuesday, March 31, 2009

Valtuustosta huomenta

Eilisen valtuuston kokouksen suurimpana uutisena tämän päivän lehdessä oli Mathildedalin kylässä sijaitsevaan saunaan liittyvä äänestys. Joopa joo. Itseäni hieman mietityttää, että 75 henkilöä istuu äänestämässä muutaman neliön saunaan liittyvästä lausunnosta. Luojan kiitos, kokous ei venynyt ylitöiksi. Olisi ollut varsinaista verorahojen haaskaamista.

PerSujen entinen puheenjohtaja Satopää jätti kasan valtuustoaloitteita. En oikein saanut selvää, mitä kaikilla aloitteilla ajettiin takaa. Jälleen kuitenkin nousivat esiin nuo puolueiden viime vuonna saamat yhdistymisavustukset sekä reuna-alueiden joukkoliikenne. Joukkoliikenne olisi tärkeä saada toimimaan, mutta mitään säännöllisiä vuorobusseja tuskin joka kolkaan saadaan kulkemaan. Tämä tosiasia täytyy tunnustaa. Mitä tulee yhdistymisavustuksiin, niin yhdistymissopimusta emme voi muuttaa.

Kokouksessa käytettiin hyviä puheenvuoroja liittyen helmikuun kuukausiraporttiin. Omituiselta vain tuntuu, että valtuustossa näyttää vallitsevan sellainen fiilis, ettei virkamiehiä saa kuormittaa enempää muutoksessa. Pyydetyt selvitykset ovat diipadaapaa, jossa ei ole vastausta varsinaiseen kysymykseen. Miten on mahdollista, että emme edelleenkään saa tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon kaupungilla on työntekijöitä ja moniko heistä on määräaikainen?

Virkakoneisto vetoaa toimimattomaan atk-järjestelmään. Kun ohjelmat eivät toimi, niin ei mikään mukaan. Oli alunperinkin kummallista, että 1.1.2009 koko uuden kunnan piti siirtyä samoihin ohjelmistoihin. Meillä oli vielä joulukuun viimeisenä päivänä 10 kuntaa, joiden ohjelmistot toimivat. Miksi niillä ei jatkettu vielä tätä vuotta? Uusiin ohjelmistoihin olisi siirrytty pikkuhiljaan vuoden aikana tai vasta ensi vuonna. Kaikki me tiesimme, että muitakin ongelmia tulee yhdistymishetkellä. Kaipasimmeko vielä tätäkin? Tuntuu siltä, että nyt mentiin kyllä takapuoli edellä puuhun. Jos olisimme yritys, niin sekä atk-henkilöstö että ohjelmiston toimittaja tekisivät yötä päivää töitä, jotta ohjelmat olisivat kunnossa. Miksi emme kunnassa osaa vaatia toimittajaa vastuuseen?

Vaikka kaikki ei uudessa kunnassa niin hyvin olekaan ja uusia epäkohtia paljastuu päivittäin, niin hyvä tästä tulee. Kunnassa pitää olla toiminnalle tietyt normit ja säännöt, jotta se voi toimia. Olemme nyt Suomen 17. suurin kaupunki. Emme voi enää toimia kuten aina ennen. Tiettyjä byrokraattisia hölmöyksiä tosin voisi poistaa, koska ne eivät ainakaan organisaatiota madalla. En oikein voi käsittää näitä Kiikalan päiväkerhoon ja Perttelin ruokakuljetuksiin liittyviä ylimääräisiä kiemuroita.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home