Friday, March 13, 2009

Uhkia ja tuskia

Ilmastonmuutos on, tutkimusten mukaan, suomalaisten mielestä pahempi uhka kuin laskuun kääntynyt talous. Vaikeista taloustilanteista on selvitty ennenkin, mutta ilmastonmuutos on jotain ennen kuulumatonta. Jopa niinkin, etteivät Mikkoset usko edes sen olemassa oloon.

Rehellisesti sanottuna, minussa taantuva talous aiheuttaa suuremman pelkotilan kuin ilmastonmuutos. Mikäli ihmisen elämä on jatkuvaa taistelua päivittäisen selviytymisen kanssa, ei enää jää energiaa miettiä laajempia asioita.

Maan hallitus ei ainakaan vastaa taantumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Katainen väläytti haastattelussa, että velkaa voidaan joutua lähivuosina ottamaan 40-60 miljardia. Velka ei suinkaan kokonaan aiheudu ulkomaisten markkinoiden kehnosta tilanteesta, vaan suurelta osin myös hallituksen omista toimista. KELA-maksun poisto, mittavat tuloveronkevennyksen, ruuan arvonlisäveron poisto, metsäverohelpotukset jne. ovat kaikki lisäämässä valtion velkaa. Perumalla epäreilut, suurituloisille suunnatut, veronkevennykset hallitus vähentäisi omilla toimillaan velan tarvetta. Mutta ei.

Työnantajien KELA-maksun poistoa perustellaan sen työllistävällä vaikutuksella sekä kuntataloutta helpottavana. Ongelma vain on siinä, että mitään todisteita ei poiston vaikutuksista työllisyyteen ole. Eturyhmä päätös, kaikki hyvä. Kokoomus ja Keskusta pelaavat hallituksessa sulle-mulle peliä, jossa nokitetaan aina toisen ajatus.

Viimeisimmät tutkimukset kertovat myös siitä, että kansalaisten mielestä kova, liberaali markkinatalous on tullut tiensä päähän. Silti Kokoomuksen kannatus on pilvissä. Sumutuskampanja, joka peittää alleen puolueen todellisen luonteen, on toiminut. Toivottavasti sumu hälvenee ennen kuin on liian myöhäistä.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home