Monday, February 09, 2009

Katuvaloja

Jatkan hieman valaistusaiheisia pohdintojani.

Viikonloppuna Salon Seudun Sanomat julkaisi jutun Easy Ledistä ja sitä kautta katuvalaisimista. Jutussa todettiin myös, että Salon kaupunki ei ole hankkimassa LED-valaisimia 2011 poistuvien elohopeavalaisimien tilalle. Sen sijaan ollaan hankkimassa suurpainenatrium-valaisimia. Syyksi mainitaan LED-valaisimien korkea hinta(verrattuna spn-valaisimiin) sekä riittämätön valoteho.

Merkittävin ero ledien ja suurpainenatrium-lamppujen välillä on valon väri. Spn-lamppu tuottaa keltaista valoa, värjäten koko valaisemansa alan keltaiseksi. Ledien valo on päivänvalonkaltaista valkoista valoa. Kaavoituksessa otetaan tarkkaan syyniin rakennusten julkisivun väri. Mikä kumma siinä on, että tämä halutaan unohtaa pimeän tultua? Spn-lampulla koko tienoon talot saavat ylleen keltaisen pinnan. Ledit säilyttävät talojen ja muun ympäristön oikean värin.

TKK:ssa on tutkittu, että ihmisen näkö toimii pimeällä parhaiten mesooppisella alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näkö on parempi sinisen spektrin valossa kuin keltaisessa valossa. Keltaisesta valosta luopuminen lisäisi siis turvallisuutta. Siitä huolimatta keltainen valo lisää suosiotaan katuvalaistuksessa.

Kummoinenkaan ydinfyysikko ei tarvitse olla todetakseen, että sähkössä säästö kunnille viime kädessä tulee. Mikäli 70w elohopea lamppu korvataan 41w led-valaisimella, voidaan jo suoraan laskea säästö kulutuksessa.

Katuvalaistuksessa piilee muutoinkin suuri mahdollisuus sähkön säästölle. Älykkäillä ohjausjärjestelmillä voidaan valaistusta ohjata tehokkaasti ja säästää näin hyvinkin paljon vuosittain. Valaistus on ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Ei muuta. Taajama-alueella valoa on oltava riittävästi parantamaan asukkaiden turvallisuutta. Turvallisuuden jälkeen tulee kysymykseen erilaiset esteettiset kysymykset. Minä en ainakaan halua keltaista kotikatua!

Millainen viherkaupunki Salo haluaa olla? Kymmenen vuotta kehityksestä jäljestä vai edelläkävijä?

1 Comments:

At 11:59 AM , Blogger Unknown said...

Mielenkiintoinen kommentti, että oli ihan pakko kommentoida.Ledit tulevat varmaan katuvalaistukseenkin jonain päivänä ja jopa Saloonkin, mutta tällä hetkellä niiden laatu/valotehokkuus on kovin vaatimattomalla tasolla ja kaiken kukkuraksi hinta on korkea. Suurpainenatrium-lamppu on tällä hetkellä se ylivoimaisesti energiatehokkain valonlähde, tietysti harmittavana seikkana sen tuottama keltainen valon väri. Monimetallilamput kehittyvät tällä hetkellä valtavasti ja varmaan muutaman vuoden sisälää saadaan hyvä laatuista antavia ja pitkäikäisiä lamppuja. Ledejen todellista tuloa katuvalaistukseen joudutaan odottamaan varmasti varovaisesti arvioiden 10 vuotta. Vuonna 2016 loppuu elohopealamppujen myynti ja valitettavasti siihen mennessä ei Ledeistä ole vielä korvaajiksi.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home