Wednesday, January 28, 2009

Ojasta allikkoon

Ei varmasti enää kenellekään uutta, että EU on kieltämässä hehkulamput. Ensimmäisenä kieltoon tulevat himmeäkupuiset lamput, joita itse asiassa käytetään ainakin avoimissa valaisimissa. Nämä lamput eivät aiheuta vastaavaa häikäisyä kuin kirkaskupuiset sisarensa. Kirkkaat lamput saavat vielä muutaman hetken lisäaikaa. 60w hehkulamppujen valmistus loppuu syksyllä 2011.

Hehkulamput ovat kaikesta huolimatta laajalti käytössä: niitä voi himmentää ja käyttää ulkona, ilman syttymisongelmia. Ne lämpenevät, mutta eivät aiheuta vastaavaa tulipalon vaaraa kuin halogeenit, joita markkinoille saa tuottaa vielä vuoteen 2016. Halogeeneja suositellaan hehkulamppujen korvaajaksi juuri himmennettävissä valaisimissa sekä mm. kristallikruunuissa. Myös hehkulamppukantaisten LED:ien käytön mahdollisuutta pidetään yllä.

Pahinta tässä koko sopassa on energialamppuja koskeva suitsutus. Vaikken energiansäästöä tyrmääkään, niin ko. lamput eivät sovellu käytettäväksi joka paikassa. Ulkona ne eivät kovassa pakkasessa syty, sisätiloissa ne saattavat pistää ikävännäköisesti ulos valaisimesta, pilaten koko valaisimen muotoilun. Omaan kristallikruunuuni en ainakaan energialamppua laittaisi! Energialamppua ei voi himmentää, se on ongelmajätettä, joten sen hävittäminen on työläämpää kuin hehkulampun, saunassa energialamppu ei kuumuuden vuoksi ole suositeltava. Laadukas energialamppu maksaa helposti kymmenen euroa, millä hinnalla saat jo 50 tavallista hehkulamppua.

Allekirjoittaneen näkemyksen mukaan tässä mennään nyt hieman ojasta allikkoon. Ensin kotitalouksien tulisi miettiä, miten korvata hehkulamput. Tämän jälkeen myös halogeenit poistuvat markkinoilta. Pahaa aavistaen voisi kuvitella, että aikaa myöten poistuvat myös energialamput elohopeansa takia. Siinä sitä sitten ollaan. Edelleenkään meillä ei ole olemassa olevaa tekniikkaa korvaamaan hehkulamppuja. Korvaavan tekniikan tulisi olla olemassa, kun kielto astuu voimaan.

Valaistukseen tulisi ottaa nykypäivänä aivan uudenlainen lähestyminen. Ei ole mieltä keksiä pyörää uudelleen. LED:ejä ei kannata rakentaa olemassa olevaan lampun kantaan, vaan kehittää uusia tekniikoita, joissa valonlähde on kiinteänä valaisimessa. Jos valonlähteen keskimääräinen polttoaika sisätiloissa on 1000h vuodessa ja LED:in keskimääräinen elinikä 40000h, niin lukion lyhyellä matikallakin tästä saa noin 40 vuoden polttoiän.LED:in valoa haukutaan usein siniseksi. Valo on kuitenkin valkoista ja sitä on saatavana eri valkoisen sävyinä. Valon tekee sinertäväksi ainoastaan se vieressä oleva keltainen hehkulamppu.

Nykyiset valaistussuositukset ovat vuodelta 1928, mikä todellisuudessa johtaa siihen, että standardit ovat kaukana nykypäivän tekniikasta. Onneksi näihin on lähiaikoina tulossa muutoksia, jotka saattavat johtaa siihen, että esim. katuvalaistuksessa ei enää systemaattisesti siirrytä keltaisiin natriumlamppuihin. Tutkimuksissa todettua on, että ihminen näkee hämärässä parhaiten sinisen spektrin valossa, mikä puoltaa monimetallien ja ennen kaikkea LED:ien käyttöä myös katuvalaistuksessa.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home