Friday, January 23, 2009

Liikkuva lautakunta

Keskiviikkona oli tämän kauden ensimmäinen lautakunta. Ainoita ennestään tuttuja jäseniä oli itseni lisäksi kaksi. Myös esittelijä oli ennestään tuttu sekä liikuntatoimenjohtaja. Viime kauden liikunta- ja nuorisolautakunta oli hengeltään erittäin hyvä. Ensimmäisen kokouksen perusteella uskon saman meiningin jatkuvan myös seuraavat neljä vuotta.

Lautakuntatyöskentelyssä jäsenten kotipaikka korostuu ehkä vieläkin enemmän kuin valtuustossa. Esimerkiksi liikuntapalvelujen saatavuus vaihtelee suuresti kaupunginosasta riippuen. On päivänselvää, ettei joka kolkassa voi olla urheilupuiston kaltaista liikuntapaikkarakentamista. Kaikista vanhoista kunnista löytyy kuitenkin jotain: koulun sali, pururata tai jalkapallokenttä. Näiden lähiliikuntapaikkojen kunnossapito on erittäin tärkeää.

Keskustelu asioiden ympärillä oli ilahduttavan vilkasta. Aimolla on pitkä kokemus ko. lautakunnan luotsaamisesta ja se näkyy. Moni jäsenistä on ensikertalainen tällä sektorilla ja monet asiat vaativat varmasti avaamista. Muistan itsekin omat ensimmäiset kokoukseni parin vuoden takaa. Pihalla kuin lumiukko, mutta nopeasti pääsin mukaan. Joku mainitsi puheenvuorossaan, että meidän lautakuntaamme pidetään jotenkin mitättömänä. Toki, jos verrataan määrärahoja, niin olemme kohtalaisen pieni, mutta esimerkiksi liikuntapuolen investoinnit ovat yleensä mittavia. Ainakin meidän puolueemme piirissä liikunta- ja nuorisolautakuntaan on aina kosolti halukkaita. Sitä pidetään tärkeänä.

Asia, joka minua ensimmäisessä lautakunnassa jäi hiertämään, on liikuntapaikkamaksujen esiin tuleminen jo tässä vaiheessa tammikuuta. Sivistystoimenjohtaja Moilanen lupasi, että maksut tulevat lautakuntaan vielä ennen elokuuta. Luulenpa, että Moilanen mukaan lukien, tiedämme, mitä mieltä ainakin demariryhmä näistä maksuista on. Vaaliohjelmamme mukaisesti paikkoja ei tule laittaa maksullisuuden piirin yhtään enempää. Tästä varmaan väännetään tulevissa kokouksissa.

Koko liikuntapaikkamaksukeskustelu virisi käyttämättömistä salivuoroista. Kukaan ei pysty tarkkaan sanomaan, paljonko näitä vuoroja on ja ovatko ne todellisuudessa niin suuri ongelma kuin jotkut nyt puheessaan antavat ymmärtää. Sen jälkeen, kun seurantajärjestelmä on kunnossa, voidaan ruveta puhumaan toimenpiteistä vuoronsa käyttämättä jättävien suhteen. On päivänselvää, että esimerkiksi palloilujoukkueilla aika-ajoin jää joku vuoro käyttämättä vieraspelien vuoksi. Tässä asiassa voidaan myös kehittää seurojen sisäistä toimintaa niin, että joku muu joukkue ottaa vuoron käyttöönsä. Näin joissain seuroissa jo toimitaankin ja hyvä niin.

Lisäys: 28.1.2009 Lautakuntamme päätti antaa nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeuden kokouksiinsa. Hyvä me!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home