Keittiökeskustelua
Viime viikolla olin kylässä, jossa oli yhtä aikaa myös pieni koululainen, joka innoissaan kertoi leiponeensa pullaa koulun keittiöhenkilökunnan kanssa. Olivat olleet koko luokka auttamassa. Kyseessä pieni koulu, jossa edelleen on oma valmistuskeittiö. Eivätkö tällaiset tarinat ole juuri niitä, jotka puoltavat pienten keittiöiden asemaa? Yhteisöllisyyttä ja sen merkitystä lapsen elämässä korostetaan nykyään riittämiin. Eikö edellä mainitsemani ole juurikin yhteisöllisyyttä?
Itse olen syönyt koko koulutaipaleeni keskuskeittiön ruokaa. En ole koskaan ruuan laadusta valittanut. Koulussa oli hyvää ruokaa, joskus aivan erityisen herkullista. Salossa välimatka keittiöltä koululle on vielä kohtalaisen pieni. Mutta onko mitään tolkkua ruveta kuljettamaan ruokaa kymmeniä kilometrejä kyläkouluihin? Tähänkin tarvitaan henkilökuntaa, autoja jne. Ympäristökuorma on hivenen erilainen kuin lähellä valmistetun ruuan.
Vihreiden aloitteen ehdottomasti paras puoli oli lähiruuan käyttö kaupungin ruokapalvelussa. Se sai minut lopulta allekirjoittamaan aloitteen. Itsekin ostan aina kotimaista, lähellä tuotettua, mikäli vain mahdollista. Julkisissa hankinnoissa hinta on ottanut liian suuren roolin. Kaikissa hankinnoissa tulisi jatkossa ottaa huomioon myös mm. ympäristönäkökulma. Tämän tulisi siis koskea aivan kaikkia hankintoja!
Jostain kumman syystä minua ihmetytti valtuustossa se, miten nuivasti asiaan suhtauduttiin. Itsekin tosin äänestin asiaa vastaan, koska asia kuuluu mielestäni aloitteesta käytävään keskusteluun, eikä siitä ollut syytä päättää hätäpäissään. Toisaalta koko ajatus tuli hieman puun takaa, joten kukaan ei edes ehtinyt asiaan sen kummemmin tutustua.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home