Tuesday, September 02, 2008

Uusi tekijöitä

Puolueessamme ruoditaan usein sitä, miksi nuoria ei saada mukaan toimintaan. Kysymyksen asettelun olisi mielestäni olla: "Miksi uusia ei saada mukaan?". Kaikkia tarvitaan, niin nuoria kuin vanhojakin.

Toimintakulttuuriin tulisi kiinnittää paljon huomiota kaikilla puolueorganisaation tasoilla. Aito muutos toimintakulttuurissa lähtee perusyhdistyksistä. Puolueen tulisi kouluttaa puheenjohtajia siihen, että joukkojen johtaminen olisi oikeasti mahdollista. Vahva, dikatatoorinen puheenjohtaja tappaa helposti tekemisen meiningin jyrätessään ihmisten yli. Tässä lienee myös syy siihen, miksi puolueeseemme on vaikea löytää uusia toimijoita. Varsinais-Suomen tilannetta seurailleena voin sanoa, että niillä paikkakunnilla, jossa uutta verta on saatu mukaan toiminta on erittäin vireää. Myös nuoret puheenjohtajat ovat esimerkillisiä omassa työssään. Tsemppiä jatkoon!

Uutena mukaan tullessasi odotat lämmintä vastaanottoa. Itse olen käynyt läpi melkoisen myllyn ennen kuin olen päässyt siihen, missä nyt ollaan. Samaa voivat varmasti sanoa muutkin nuoret ja uudet toimijat. Puoluekulttuurin oppiminen on ollut vaikeampaa kuin opetella uusi atk-ohjelma tai uusi työ. Edelleen joka päivä minulle tulee vastaan jotain uutta, mitä en ole tullut edes ajatelleeksi.

Historia istuu vahvasti vanhempien tovereiden mielissä, eikä sitä voi mukaantullessaan ymmärtää. Pitäisi elää tässä päivässä, ei menneisyydessä. Mutta ei. Koska joku asia on joskus tapahtunut, tulee varjella kaikin keinoin, ettei niin enää koskaan tapahdu. Fair enough, historiasta saa ja pitää oppia, mutta sen ei saa haitata kehitystä. Kaikenlainen suojeleminen johtaa helposti salaseurameininkiin ja se, jos mikä, on omiaan karkoittamaan uudet toimijat pois kuvioista.

Politiikkaa pidetään usein vanhojen äijien salaisena puuhailuna. Ei ihme. Itsekin hieman hämmästyin, kun todellisuus on aivan toinen - mukana on monenlaisia toimijoita. Valitettavan usein se vain on niin, että todellisuus ei näy ulospäin. Salaseurailua en sen enempää kommentoi. Uskon, että uusi puoluesihteeri laittaa tuulemaan toimintakulttuurin saralla. Arin oma toimintatapa on ihailtava! Toivottavasti siitä tarttuu jotain myös perusyhdistystasolle.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home