Monday, September 22, 2008

Unelma tasapuolisesta perhevapaasta

Vaalikoneessa kysyttiin, olenko uraihminen vai kotiäiti. Enemmän ehkä kotiäiti, kuitenkin jotain siltä väliltä. Tuttavapiirissäni on monta nuorta äitiä, jotka ovat kotona lapsen kanssa. Kotihoidontuki lisättynä kuntalisällä antaa jo sen verran toimeentuloa, että äideillä on mahdollisuus jäädä kotiin. Kortin kääntöpuolella on naisten palkka- ja urakehityksen pysähtyminen perhevapaiden vuoksi. Kotiin jäämisen tukeminen sinällään on kannatettavaa, mutta naisen palkkakehitykseen se ei saisi vaikuttaa.

Miesten palkat ovat yhä edelleenkin paremmat kuin naisten palkat. Vaikka miehet jäävät nykypäivänä yhä useammin kotiin lasten kanssa, niin suurin osa hoitovapaalla olevia on edelleen äitejä. Perheellä ei muuten ole taloudellista mahdollisuutta tulla toimeen, koska äidin palkka on huomattavasti isän palkkaa huonompi. Ollaan aikamoisessa oravanpyörässä: naiset jäävät kotiin, koska palkka on pienempi ja se taas aiheuttaa sen, ettei palkkakehitys ole sama kuin saman koulutuksen saaneilla samanikäisillä miehillä.

Onpa tätä asiaa joku yrittänyt laittaa naisten ahneuden syyksikin - naiset eivät muka anna miesten jäädä kotiin. Itse ainakin antaisin mieheni jäädä ilomielin kotiin ja luultavasti hän sitten aikanaan jääkin, ainakin osan aikaa. Suomessa tulisi nyt aktiivisesti edistää perhevapaita niin, että myös isillä olisi aito mahdollisuus jäädä kotiin. Tällä hetkellä se on valitettavasti monelle vain teoreettinen vaihtoehto.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home