Thursday, August 21, 2008

Yhtä köyttä vai omaan pussiin?

Kunnallisvaaleihin on aikaa noin kaksi kuukautta. Vaalit ovat Salossa ennennäkemättömät, kun kymmenen kunnan asukkaat äänestävät yhteistä tulevaisuutta ajatellen. Viimeistään nyt huomaa, kuinka tunteita herättävä koko kuntaliitosasia on. Tästä on jo aiemmin kielinyt mm. se, että vaakunasta on noussut kansalaisten keskuudessa koko liitoksen tärkein kiistakapula.

Kiistämättä sitä, etteikö nimi-vaakuna-hässäkässä olisi hieman sullemulle-jaon makua, haluan kiinnittää huomiota muutamiin havaintoihin. Viimeksi tänään Tapio Äyräväinen kirjoitti Salon Seudun Sanomissa siitä, kuinka pienten kuntien asukkaiden tulisi äänestää oman kunnan asukasta. Syyksi tähän hän ilmoitti sen, että salolaiset päättäjät jättävät muuten heitteille. Aiemmin tekstissään hän oli jo maininnut, että päättäjät eivät puhalla yhteen hiileen, vaan kaikki vetävät kotiinpäin. Mielestäni nuo kaksi väittämää ovat ristiriitaisia, ainakin jollain tasolla.

Mikäli salolaiset jättäisivät heitteille kaikki muut kunnat, niin eikö sitten esimerkiksi pertteliläinen tee samoin? Mikä tekee salolaisista niin pahoja ja ahneita? Muissa kunnissa asuu siis ilmeisesti käsittämätön viisaus tehdä yleismaailmallisesmpia päätöksiä kuin Salossa, mikäli tulkitsen Äyräväisen tekstiä hivenen mustavalkoisesti. En kiistä sitä, etteikö varmasti ole haastavaa tehdä tasa-arvoisia päätöksiä jättämättä ketään heitteille, mutta ei kai päättäjiä voi tuomita jo ennen vaalikauden alkamista.

Kuntaliitos on monelle hyvin tunnepitoinen asia, eikä siihen osata järkevästi suhtautua. Varmasti kukaan ei osaa sanoa, mitkä ovat tämän kuntaliitoksen vaikutukset, ehkä kymmenen vuoden päästä olemme viisaampia. Jos uuteen kaupunginvaltuustoon lähdetään sillä asenteella, että puolustetaan vanhojen kuntarajojen mukaisesti oman kaupunginosan etuja muista piittaamatta, ollaan väärillä raiteilla. On ajateltava yli 50 000 asukkaan hyvinvointia entisen parin tuhannen sijaan.

Salon kaupunki suurenee ensi vuonna asukasluvultaan noin puolella. Uuden kunnan asukastiheys on suunnilleen nykyisen Halikon kunnan tasoa. Salolla on elinvoimainen keskusta nykyisessä Salon keskustassa sekä ympärillä maaseutumaisia pienempiä keskustaajamia. Välimatkat ovat kohtalaisen pieniä ja suurempiin kaupunkeihinkin on hyvät yhteydet. Sanoisin, että meillä on käsissämme mielenkiintoinen pienisuuri kaupunki, jonka asukkaiden hyvinvointi on kaikkien tehtävä. Eivät voi salolaiset sen paremmin kuin muurlalaiset tai perniöläisetkään pelata palloja omaan pussiin. Nyt on vedettävä yhtä köyttä.

2 Comments:

At 10:40 PM , Blogger Tapio Äyräväinen said...

"Viimeksi tänään Tapio Äyräväinen kirjoitti Salon Seudun Sanomissa siitä, kuinka pienten kuntien asukkaiden tulisi äänestää oman kunnan asukasta. Syyksi tähän hän ilmoitti sen, että salolaiset päättäjät jättävät muuten heitteille."

Älä Saija vääristele sanojani. Sanoin, että muurlalaisilla on paras kompetenssi päättää Muurlan asioista. Miksi ihmeessä muurlalaisten pitäisi äänestää salolaisia ehdokkaita?

Järjestelytoimikunnan toimet, josta koko jupakka lähti liikkeelle, ovat osoittaneet sen, ettette pysty tekemään yhteistyötä yhdenkään muun puolueen kanssa.

Ainoa päätös, jossa järjestelytoimikunta on ollut yksimielinen, on keväällä tehty päätös, jossa peitenimikkeellä "järjestötoiminnan tukeminen" annettiin poliittisille puolueille 100 000 euron piilopuoluetuki.


"Aiemmin tekstissään hän oli jo maininnut, että päättäjät eivät puhalla yhteen hiileen, vaan kaikki vetävät kotiinpäin. Mielestäni nuo kaksi väittämää ovat ristiriitaisia, ainakin jollain tasolla."

Hiilestä en puhunut mitään vaan vastakkain asettelusta. Vastakkain asettelun aika ei ole ohi, vai pystytkö osoittamaan, että järjestelytoimikunnalla on ollut edes jossain asiassa yksimielisyyttä - edes jollain tasolla.

Tietysti kaikki vetävät kotiinpäin. Sanoin, että sen jälkeen, kun politiikkaan tuli 60-luvulla ryhmäkuri, ei demokratiaa enää ole ollut olemassa. Ei siinä ole minkäänlaista ristiriitaa.

Demareilla on aikaisemminkin ollut vaikeuksia löytää paikkaansa puoluekentässä. Aikanaan Paavo Lipposen toimiessa pääministerinä ja Sauli Niinistön rahaministerinä, Niinistö oli välillä todella ihmeissään, kun Paavo pakkasi ajamaan oikealta ohi.

Ja nyt samainen Putkimies Paavo auttaa venäläisiä, kun he tekevät parhaansa saadakseen EU:n energiakuristusotteeseensa.

Merkillistä takinkääntämistä ja edesvastuutonta touhua, sanon minä.

 
At 7:25 AM , Blogger Saija said...

Kiitos kommentista.

Toivottavasti valtuusto on alueellisesti tasapainoinen, mutta kyllä valtuutetun tulee katsoa koko kuntaa yhtenäisenä pakettina, eikä vain jonkin kaupunginosan etuja. Nyt ollaan valitsemassa uuden kaupungin valtuustoa, ei yli kuntarjojen ulottuvaa yhteistyöelintä.

Järjestelytoimikunta on ottanut itselleen valtaa, joka ei sille kuulu. Esimerkiksi uuden kaupunginjohtajan valinta on täysin uuden valtuuston ja hallituksen tehtävä. Useat päätökset on tehty yksimielisesti. Pöytäkirjat löytyvät www.salo2009.fi. Valitettavasti osa asioista valmistellaan vasemmalla kädellä, joten on kai perusteltua lähettää niitä uudelleen valmisteluun tässä vaiheessa, eikä vasta, kun uusi valtuusto on aloittanut työnsä? Täytyy muistaa, että järjestelytoimikunnan kaikki päätöksen siunataan uudessa valtuustossa.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home